Китай и Съединените щати си отправиха взаимни обвинения по време

...
Китай и Съединените щати си отправиха взаимни обвинения по време
Коментари Харесай

Челен сблъсък! Китай и САЩ с взаимни обвинения при първата има среща по време на ерата Байдън

Китай и Съединените щати си насочиха взаимни обвинявания по време на първата среща на високо ниво сред представители на администрацията на новия американски президент Джо Байдън и китайското управление. Двете страни се пробват да стабилизират обтегнатите си връзки на договаряния в Анкъридж, Аляска.

" Не търсим спор, само че приветстваме мощна конкуренция и постоянно ще отстояваме нашите правила ", безапелационен беше Джейк Съливан, съветникът по националната сигурност на президента Джо Байдън.

Преди това американският държавен секретар Антъни Блинкън изясни терзанията на Вашингтон:

" Ще обсъдим дълбоката си угриженост от дейностите на Китай в Хонконг и Тайван, хакерските атаки против Съединени американски щати, икономическото изнудване на наши съдружници. Всяко от тези дейности заплашва международния ред, учреден на правила, и световната непоклатимост. Ето за какво тези дейности не са единствено вътрешни въпроси и ние се усещаме задължени да ги обсъдим ".

В отговор китайското външно министерство упрекна Съединени американски щати за конфликтния звук при започване на първия кръг от договарянията.

" Анкоридж се намира по средата сред столиците на Китай и Съединени американски щати, само че въпреки всичко е на територията на Съединените щати. Тук ние сме посетители. Не е обикновено домакините да са въвели одеве наказания против гостите и да се държат по този метод ", съобщи китайският външен министър Ван И. Той предизвести, че Китай ще вземе твърди ограничения в отговор на американските намеси в китайските вътрешни каузи и предложи на Съединени американски щати да изоставят " манталитета от времето на Студената война ".

Двудневната среща беше авансово показана от американски чиновници като опция да се обсъдят противоречиви въпроси в миг, когато Вашингтон и Пекин се пробват да дефинират границите на своето съревнование и да набележат области, в които могат да си сътрудничат.

Администрацията на Байдън се пробва да схване нов метод към Китай, учреден най-вече на конкуренцията - икономическа и дипломатическа, и диалозите в Анкъридж би трябвало да очертаят главната линия на този метод.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР