Китай е произвела повече въглища от всякога през миналата година,

...
Китай е произвела повече въглища от всякога през миналата година,
Коментари Харесай

Китай произвежда и внася повече въглища отвсякога, въпреки заявките за въглеродна неутралност

Китай е произвела повече въглища от всеки път през предходната година, демонстрират статистически данни на страната. Причината, несъмнено, е потребността от електрическа енергия. С това обаче страната загърби проектите за ограничение на въглеродните излъчвания, написа CNN.

Въпреки, че скокът в производството оказа помощ за облекчение на рецесията в търсенето на електрическа енергия, цените на въглищата се повишават на фона на упованията, че Китай ще изпитва още по-голям апетит поради икономическото си възобновяване.

Добивът на въглища в страната доближи рекордните над 4 милиарда метрични тона за предходната година, което е с 4,7% повече от 2020 година, съгласно данни, оповестени от Националното статистическо бюро на Китай. Освен че производството е на рекордни равнища, вносът на въглища също набъбна предходната година до най-високото си равнище от 2013 година

Така Китай става най-големият производител и консуматор на въглища в света. Рекордното произвеждане не съответствува с рекламираните от страната нападателни ограничения за ограничение на излъчванията на парникови газове.

През 2020 година китайският президент Си Дзинпин разгласи, че страната има цел да бъде въглеродно неутрална до 2060 година, а държавното управление предприе фрапантни ограничения през първата половина на 2021 година, с цел да трансформира това в действителност, като затвори стотици въглищни мини.

Амбициите бяха охладени на фона на голямото търсене на електрическата енергия предходната година, откакто доставките на въглища внезапно спаднаха. Страната страда от дефицит на електрическа енергия, а електрозахранването в семействата прекъсваше. Множество заводи също бяха принудени да понижат производството, което докара до спиране на веригите за доставки.
 Вносът на въглища в Китай се удвои
Вносът на въглища в Китай се удвои

Има признаци, че енергийната рецесия е останала в предишното

Миналата година през есента Китай подреди на мините да усилят производството на въглища. До декември производството е скочило с над 7%, по отношение на година по-рано до рекордните 385 милиона метрични тона.

Президентът омекна във връзка с задачите за понижаване на въглеродните излъчвания. " Въглеродната индиферентност не може да бъде реализирана за една нощ. Китай ще преследва задачите си за поетапно понижаване на потреблението сила от въглеродни източници ", сподели той.

Междувременно цените на термичните въглища в Китай, които се употребяват основно за произвеждане на електрическа енергия и отопление, се покачват през последните дни. Фючърсите се повишиха с близо 7% в сряда до 122 $ за метричен звук.
 Вносът на въглища в Китай се удвои
Вносът на въглища в Китай се удвои

Има признаци, че енергийната рецесия е останала в предишното

Очаква се потреблението на електрическа енергия в страната да продължи да нараства и през 2022 година Според анализатори и търсенето на въглища ще остане мощно през тази година.

Междувременно стана ясно, че Брутният вътрешен продукт на страната е повишен с 8,1% през 2021 година Властите дадоха обещание, че през тази година ще дадат приоритет на вложенията в инфраструктура, с цел да се подкрепи икономическият напредък. Според тях сходни планове могат да основат повече работни места.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР