Китай е отговорен за около 28% от глобалния въглероден отпечатък(снимка:

...
Китай е отговорен за около 28% от глобалния въглероден отпечатък(снимка:
Коментари Харесай

Китай планира да сведе до нула CO2 емисиите към 2060 г.


Китай е виновен за към 28% от световния въглероден отпечатък
(снимка: CC0 Public Domain)

Докато Доналд Тръмп е на път да извади Съединени американски щати от Парижкото съглашение за климата, президентът на Китай Си Дзинпин разгласи смяна в екологичната политика за енергетиката и промишлеността, в това число график за свеждане до нула на CO2 излъчванията.

Онзи ден във видеообръщение към Организация на обединените нации водачът на Китай съобщи, че страната стартира да трансформира политиката и разпоредбите си във връзка с излъчванията на парникови газове. Тези промени не могат да се извършат за една нощ и ще изискват години старания, разяснява Electrek.

Китай ще доближи пика на излъчванията на CO2 едвам през 2030 година, само че по-късно ще стартира да ги понижава, като проектът е да ги сведе до нула към 2060 година Това е доста дълъг интервал, само че всяка цел явно е по-добра от придвижването в незнайна посока.
още по тематиката
Днес Китай се смята за най-големият емитер на въглероден диоксид в света. Азиатската страна прибавя към 28% CO2 към световния въглероден отпечатък. На второ място са Съединени американски щати.

Но Съединените щати се оказаха в обстановка, в която Китай наподобява като съдбоносен и затова по-прогресивен член на световната общественост. Освен това Тръмп дава обещание напълно да се отдръпна от Парижкото съглашение и да не се придържа към неговите правила, целящи да спрат по всевъзможен вероятен метод средногодишното повишение на температурата на планетата.

Страни като Ангола, Еритрея, Иран, Ирак, Либия, Южен Судан, Турция и Йемен също отхвърлиха да ратифицират Парижкото съглашение (въпреки че го подписаха). Ако Съединени американски щати, както дава обещание Доналд Тръмп, се отдръпват от съглашението на 4 ноември, те ще бъдат наедно с горепосочените осем страни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР