Китай е държавата, която арестува най-много журналисти. В момента там

...
Китай е държавата, която арестува най-много журналисти. В момента там
Коментари Харесай

Китай арестува най-много журналисти в света

Китай е страната, която арестува най-вече публицисти. В момента там са арестувани минимум 127 кореспонденти, демонстрира нов отчет на " Репортери без граници ", представен от BBC.

Според организацията Китай организира " невиждана акция на репресии " против публицистиката в международен мащаб, а рестриктивните мерки за пресата са се задълбочили по време на пандемията.

Народната република оправдава арестите, като упреква публицистите в " провокации ".

Най-малко 10 публицисти и онлайн коментатори са били арестувани поради репортажи за рецесията с Covid-19 в Ухан, където коронавирусът беше засечен за първи път.
 Дни след тежка присъда, Мианмар освободи американски публицист
Дни след тежка присъда, Мианмар освободи американски публицист

Дани Фенстър щеше да лежи 11 години в пандиза

Един от тях, някогашната адвокатка Джан Джан, в началото е пътувала до Ухан през февруари 2020 година, откакто прочела онлайн изявления на локални хора за живота в града по време на епидемията. Жената стартира да документира видяното по улиците и в лечебните заведения в излъчвания онлайн, макар заканите от страна на управляващите, а репортажите ѝ са необятно споделяни в обществените медии.

По-късно тя е приета за отговорна за " предизвикателство на кавги и неприятности " - обвиняване, което постоянно се насочва към деятели и информатори, за които се счита, че подкопават напъните на държавното управление да управлява информацията в страната.

В отчета от 42 страници на " Репортери без граници " се показва и по какъв начин китайските управляващи употребяват битката с тероризма като предлог за задържане на уйгурски публицисти, които пишат за Синдзян. Пекин е упрекван в осъществяване на закононарушения против човечеството

Според отчета други употребявани от китайските управляващи способи включват: потребление на дипломатическите задачи в чужбина за набези против журналисти; цензура; принуждаване на локалните публицисти да учат идеологията на комунистическата партия и да изтеглят пропагандно приложение на телефоните си; експулсиране или заплашване на публицисти.

" Репортери без граници " оповестиха Орбан за зложелател на свободата на медиите

За пръв път началник на държавно управление от Европейски Съюз влиза в списъка
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР