Китай дава на Apple все повече поводи за притеснения. Производствените

...
Китай дава на Apple все повече поводи за притеснения. Производствените
Коментари Харесай

Apple не може да реши бързо производствените проблеми в Китай

Китай дава на Apple от ден на ден мотиви за терзания. Производствените сътрудници на компанията са принудени да понижат потенциала си поради ограниченията за карантина, а локалните консуматори все по-малко се интересуват от продуктите ѝ, предпочитайки бюджетния сегмент. Същевременно компанията скоро няма да успее да се отърве от зависимостта си от Китай.

Дългосрочният растеж на продажбите в страната до неотдавна се считаше за едно от най-важните достижения на ръководителя на Apple Тим Кук. Също толкоз позитивно се възприема и проектът за създаване на гигантска индустриална база. Той спомага за доста понижаване на разноските. Сега централизацията на производството наподобява все по-рисковано начинание. През май служащите в завода на един от доставчиците на компанията в Шанхай подвигнаха същински протест - прекомерно дълго управляващите ги държаха в завода в опит да лимитират нова зараза от пандемия.

Негативни трендове се следят и в самата Apple. В последния финансов доклад компанията предизвести, че заради дефицит на чипове и провокирани от карантината разстройства в производството приходите за настоящото тримесечие може да спаднат с 8 милиарда $ по отношение на плануваните. Неотдавна това се усети от американските консуматори. При поръчка на 14- и 16-инчови версии на MacBook Pro те към този момент би трябвало да чакат до 2 месеца, а показаният предишния понеделник MacBook Air ново потомство ще се продава едвам през юли.

Apple към този момент стартира да подхваща стъпки за понижаване на зависимостта си от Китай. В неотдавнашен диалог с вложителите основният изпълнителен шеф Тим Кук назова веригата за доставки на Apple " в действителност световна ". Това е правилно - редица iPhone-и към този момент се създават в Индия и Бразилия, а част от производството на iPad-и и MacBook-и е преместено във Виетнам. Мащабът на тези уреди обаче е незабележим спрямо гигантския потенциал на Китай.

Задачата за адаптиране на веригата за доставки не може да бъде изпълнена небрежно. На Foxconn да вземем за пример са били нужни повече от 30 години, с цел да доближи настоящия мащаб на активността си, като за това е асъдействало последователното разширение на активността на неговите сътрудници. Днес никоя страна в света няма да може да откри запаси за неотложно възобновяване на индустриалния потенциал, съпоставим по продуктивност с този на Foxconn, който може да притегли до няколкостотин хиляди служащи.

В същото време самият Китай в този момент би трябвало да работи интензивно, с цел да поддържа стопанската система на нужното равнище: намаляващото потребителско търсене тук към този момент заплашва да срине целия международен пазар на смарт телефони през актуалната година. Apple се оправя малко по-добре от противниците си, само че пазарният водач се надява единствено да резервира производството на iPhone на миналогодишното равнище - за напредък не може да става дума.

Въпросът за диверсификацията на производството в този момент повдига и други международни марки, които се стремят да понижат зависимостта си от Китай, тъй че е допустимо рано или късно страната да загуби купата на най-големия реализатор в света, както и най-обемния пазар, обещаващ и възходящ. Промяната в целите обаче ще се окаже мъчителен развой за всички участници.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР