Киселото мляко може да неутрализира миризмата на чесън, установи американско

...
Киселото мляко може да неутрализира миризмата на чесън, установи американско
Коментари Харесай

Киселото мляко може да неутрализира чесновата миризма

Киселото мляко може да обезврежда миризмата на чесън, откри американско изследване, представено от електронното издание Юрикалърт. 

Изследването, направено в лабораторни условия, като са планувани и проби с човешки мирис, демонстрира, че пълномасленото кисело мляко не разрешава на съвсем всички летливи съединения, виновни за острата миризма на чесъна, да се отделят във въздуха.

Учени от университета на щата Охайо ревизират способността на киселото мляко и на обособените му съставни елементи - вода, мазнини и протеини, да се оправят с този мирис. Оказва се, че мазнините и протеините съумяват добре да се оправят. Заради това специалистите  предполагат, че в бъдеще храни с високо наличие на протеини могат да бъдат създадени особено за битка с чесновия мирис.

" Високото наличие на протеини е доста настоящо сега - хората нормално желаят да ядат повече от тях ", споделя водещият създател на проучването Шерил Баринджър от университета на щата Охайо.

Тя има опит в идентифицирането на храни, които могат да се оправят с чесновия мирис. Баринджър е изследвала ябълки, мента, маруля и мляко, които с помощта на ензими и мазнини съумяват да обезвреждат серните съединения, причиняващи упоритата миризма на недопечен чесън. 

Резултатите демонстрират, че единствено киселото мляко понижава 99% от главните летливи субстанции, които провокират мощния мирис на суровия чесън, съобщи Българска телеграфна агенция. Когато се проучват поотделно, мастните, протеиновите и водните съставни елементи на киселото мляко също имат обезвреждащ резултат, само че първите две се показват по-добре от водата.

Според Шерил Баринджър киселите млека с плодов усет евентуално също ще подействат.

Консумацията им би трябвало да последва бързо приема на недопечен чесън.

" При ябълките постоянно сме казвали да се ядат незабавно ", споделя изследователката. " Предполага се, че същото е и с киселото мляко - изяжте го незабавно след чесъна ".

Изследването е оповестено в изданието " Молекюлс ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg