Кирил Петков е нетрадиционен политик, с нестандартен речник, който не

...
Кирил Петков е нетрадиционен политик, с нестандартен речник, който не
Коментари Харесай

Македонският президент за нашия премиер: Оптимист е, но въпросите стоят!

Кирил Петков е нетрадиционен политик, с ексцентричен речник, който не употребява изразителност, позната от предходни времена. Технократ и оптимист, единственият подобен оптимист в политиката, който познавам, е Зоран Заев. Това сподели в изявление за македонската Телевизия 24 президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

По думите му обаче Република Северна Македония е надалеч от това да каже, че обстановката е завършила, и политиците би трябвало да обмислят деликатно всяка последваща стъпка.

" Другата страна (България) е наложила набор от въпроси, които протягат ръка на нашата еднаквост и ние не би трябвало да позволяваме това. Разглеждаме всяко предложение, което идва от последното държавно управление от България, и би трябвало да го разгледаме по три пъти. Далеч сме от решенията. Трябва да мерим три пъти и един път да режем ", споделя Пендаровски.

Той прави оценка като чудесно визитата на българския министър председател Кирил Петков в Република Северна Македония. Оценява и като положително темпото за работа на комисиите, заложено от двамата министър председатели Петков и Ковачевски - всяка седмица по една от петте работни групи да имат по едно съвещание - и предвижда, че в случай че групите работят в действителност интензивно, и преди края на май е допустимо да има резултати, само че въпреки всичко те не могат да се чакат за една нощ.

По думите на Пендаровски работните групи ще имат пресаташета и за разлика от историческата комисия няма да приказват ръководителите.

" Разликата с историческата комисия е, че работните групи ще презентират единствено за това, за което са се разбрали ", споделя Пендаровски.

Според него не е прецизен анализът, че Република Северна Македония е направила отстъпка с изпратената до Организация на обединените нации нота за това, че Северна Македония е име, което касае единствено политическия и държавен индивид и зад това име няма териториални искания, поради което Кирил Петков разгласи, че България към този момент ще употребява късия вид на името - Северна Македония. Пендаровски декларира, че нотата е просто пояснение, на това, че страната му няма териториални искания към никого.

Според него пакетът 5 + 1, който България е сложила, е работил до съставянето на новото държавно управление и към този момент ще се работи по напълно нова методология - тази на работните групи.

" Няма повече проект или предложение 5+1. Този проект пристигна след несполучливото предложение от Лисабон. Ние не получихме никакъв отговор, макар че смятахме, че това е добра насочна точка за по-нататъшни полемики. Опитахме се да деблокираме диалозите с мини пакета 5 + 1. След избора на новото българско държавно управление беше препоръчано да работят пет комисии и ние се съгласихме с това. Оспорвам тезата, че сме дали нещо, с цел да получим нещо в подмяна ", поясняваа Пендаровски.

Що се отнася до въпросите, свързани с възможна смяна на състава на взаимната историческа комисия сред двете страни, Пендаровски посочи, че е право на всяко държавно управление да дефинира членовете на комисията от негова страна.

В диалога му с българския министър председател не е ставало дума за македонските жители с българско съзнание, само че в случай че е бил запитан, би споделил, че е интервенция във вътрешните работи настояването извън за вписването на която и да било етническа група в Конституцията.

" В България има македонци. И дали ние като страна ще им оказваме помощ за съблюдаване на правата? Не. Защо не? Правило номер едно в интернационалното право, интернационалната политика, член 2 от Устава на Организация на обединените нации, който се ползва за всички страни по света е: без интервенция във вътрешните работи. Те са български жители, жители на Република България. Уверявам ви, че македонската страна на държавно равнище в никакъв случай не се е опитвала да ги бутне, да ги предизвика, да им каже - излезте, да им помогне. Това се взема решение на самостоятелно равнище. Чувстваш се македонец - ще кажеш. Ако не ти го дадат, отиваш в Страсбург. Това е методът. Няма различен метод. В Македония има българи, само че нашите управляващи носят отговорност за правата им. Ако им нарушим правата или не са удовлетворени от това по какъв начин пазиме правата им, тогава ще отидат в Страсбург. Но те са моя грижа, тъй като са наши жители. Както аз нямам право и не би трябвало да споделям " ще дадете правата на македонците в България, по този начин и никой няма право да ми споделя дали да включим или не българите в конституцията. Това е наше суверенно решение ", упорства Пендаровски.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР