Кирил Кръстев (1904–1991) е сред най-изтъкнатите интелектуалци на своето време.

...
Кирил Кръстев (1904–1991) е сред най-изтъкнатите интелектуалци на своето време.
Коментари Харесай

Кирил Кръстев: Спомени за културния живот между двете световни войни

Кирил Кръстев (1904–1991) е измежду най-изтъкнатите интелектуалци на своето време. Завършва естествени науки в Софийския университет и специализира изобразително изкуство в Париж. Утвърждава се като есеист, книжовен и кинокритик, журналист, изкуствовед. Създател, редактор и помощник на редица вестници и издания на културна тема, той е постоянно във вихъра на събитията.

Мемоарната книга на Кирил Кръстев показва панорамна картина на културния живот в България сред двете войни. Той ни дава сведения и забавни обстоятелства по отношение на най-видните създатели и интелектуалци, сдружения и редакции през този интервал.

В неговия характерен жанр, неподдаващ се на категоризация и клишета, Кирил Кръстев споделя за срещите си с Гео Милев, проф. Константин Гълъбов, Чавдар Мутафов, Асен Златаров, Елисавета Багряна, само че и дава оценка на творчеството им, съпоставяйки го с персоналния им живот.

" Спомени за културния живот сред двете международни войни " е най-ценното произведение на Кирил Кръстев, което резервира културната ни еднаквост за генерации напред.

Изданието съдържа спомагателни материали от персоналните тетрадки на Кирил Кръстев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР