Кипърските турци празнуват днес Рамазан байрам в коронавирусни ограничения и

...
Кипърските турци празнуват днес Рамазан байрам в коронавирусни ограничения и
Коментари Харесай

Кипърските турци празнуват Рамазан байрам при Covid ограничения

Кипърските турци честват през днешния ден Рамазан байрам в коронавирусни ограничавания и с стопански усложнения.

Това е вторият огромен празник на острова, който тази година минава при изключителни условия, откакто кипърските гърци посрещнаха Великден по време на локдаун.

Първата молитва за Байрам тази заран в Северен Кипър наруши традицията за всеобщо, групово поклонение, проведено на огромни открити обществени пространства. Вместо това в джамиите бе позволено лимитирано наличие на вярващи, при съблюдаване на разстояние сред тях и наложително носене на маски.

Хората в Северен Кипър бяха призовани да честват по време на трите дни на Байрам по домовете си, като фамилните събирания са лимитирани до 10 души, с цел да се предотврати разпространяване на ковид.

В особено изказване Кипърско-турската здравна асоциация подсети на жителите нужните хигиенични ограничения. Тя даже им предложи да не целуват ръка на по-възрастните си близки, каквато е традицията на Байрам, с цел да ги предпазят от вируса.

В празничните дни няма да работят увеселителни паркове, панаири, няма да се проведат и обичайните фестивали.

Строгите Covid ограничения, икономическата рецесия, обезценяването на турската лира мощно затрудниха кипърските турци да посрещнат Байрам. Пред локални медии търговци декларират, че предпразничните продажби са били най-ниски за всички времена.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР