Кипърските турци празнуват днес Рамазан байрам в коронавирусни ограничения и

Кипърските турци празнуват днес Рамазан байрам в коронавирусни ограничения и ...

Кипърските турци празнуват Рамазан байрам при Covid ограниченияКипърските турци празнуват днес Рамазан байрам в коронавирусни ограничения и с икономически затруднения.

Това е вторият голям празник на острова, който тази година преминава при извънредни условия, след като кипърските гърци посрещнаха Великден по време на локдаун.

Първата молитва за Байрам тази сутрин в Северен Кипър наруши традицията за масово, колективно поклонение, организирано на големи открити публични пространства. Вместо това в джамиите бе разрешено ограничено присъствие на вярващи, при спазване на разстояние между тях и задължително носене на маски.

Хората в Северен Кипър бяха призовани да празнуват по време на трите дни на Байрам по домовете си, като семейните събирания са ограничени до 10 души, за да се предотврати разпространение на коронавируса.

В специално изявление Кипърско-турската медицинска асоциация напомни на гражданите необходимите хигиенни мерки. Тя дори им препоръча да не целуват ръка на по-възрастните си близки, каквато е традицията на Байрам, за да ги предпазят от вируса.

В празничните дни няма да работят увеселителни паркове, панаири, няма да се проведат и традиционните фестивали.

Строгите Covid мерки, икономическата криза, обезценяването на турската лира силно затрудниха кипърските турци да посрещнат Байрам. Пред местни медии търговци заявяват, че предпразничните продажби са били най-ниски за всички времена.

Източник: bnr.bg