Кипър се подготвя за президентските избори идната неделя, които разделиха

...
Кипър се подготвя за президентските избори идната неделя, които разделиха
Коментари Харесай

14 кандидати се борят за президентския пост в Кипър

Кипър се приготвя за президентските избори идната неделя, които разделиха политическата десница и е малко евентуално да излъчат явен победител, подготвяйки почвата за балотаж на 12 февруари, оповестява Ройтерс, представена от news.bg.

Сред рекордните 14 претенденти конкуренцията за най-високия пост се свежда до трима претенденти, които са били близки сътрудници на настоящия десен президент Никос Анастасиадес, само че в този момент са яростни противници.

Победителят ще би трябвало да възроди замиращите мирни договаряния с отчуждените кипърски турци на етнически разделения остров, да се оправи със скоковете в нередовната миграция и да поправи имиджа, очернен от абсурда с паспорти против пари, подкрепян от отиващото си държавно управление.

Вотът в неделя изправя Никос Христодулидес, някогашен външен министър, който се отдръпна, с цел да се кандидатира за президент, против водача на личната си политическа секта Авероф Неофиту, началник на ръководещата дясна партия Демократично обединяване (DISY).

Дипломатът Андреас Мавроянис, третият претендент, подсилен от опозиционната лява АКЕЛ, беше основният договарящ на държавното управление в договарянията за обединяване с кипърските турци.

Проучванията на публичното мнение демонстрират, че 49-годишният Христодулидис ще доближи до втори тур,

оставяйки Неофиту и Мавроянис да се борят за второто място. Христодулидес е подсилен от почти една трета от гласоподавателите на DISY и има поддръжка от центристки партии, които са хардлайнери в договаряния за обединяване.

Никос Анастасиадес е достигнал законовия предел от два поредни мандата и не може да се кандидатира за преизбиране. Под негово наблюдаване Кипър даде паспорти на хиляди богати чужденци в система, която съгласно критиците е фундаментално неправилна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР