Кипър, Израел и Гърция навлизат в нова фаза на енергийното

...
Кипър, Израел и Гърция навлизат в нова фаза на енергийното
Коментари Харесай

Кипър, Израел и Гърция влизат в нова фаза на енергийното си сътрудничество

Кипър, Израел и Гърция навлизат в нова фаза на енергийното си съдействие. Днес в Никозия те подписват Меморандум за съгласие за плана „ ЕвроАзия Интерконектор ”, който ще свърже електропреносните мрежи на трите страни, предава БНР. 

Тристранното съглашение за съдействие, което се преглежда като последната стъпка преди започване на строителството на трансконтиненталния подводен електропровод, ще бъде подписано на гала в Никозия от кипърския и израелския енергийни министри – Наташа Пилиду и Ювал Щайниц, а гръцкият им сътрудник Костас Скрекас ще се причисли към тях посредством видеовръзка от Атина.

„ ЕвроАзия Интерконектор ” е план за електрическа взаимовръзка сред Израел, Кипър и остров Крит посредством подводен кабел за зареждане и свързаната с него инфраструктура. Бъдещият подводен електропровод е с дължина от 1208 километра. Той е с мощ от 1000 мегавата на първия стадий от построяването му, която ще се удвои във втората фаза от влизането му в деяние.

Трансконтиненталната електрическа връзка е приета за „ план от общ интерес ” за Европейски Съюз. Тя дава отговор на условията на новата „ Зелена договорка ” на Европейската комисия и през април ще кандидатства в новия кръг за европейско финансиране. Бъдещият електропровод ще постави край и на енергийната изолираност на Кипър, който е единствената държава-членка, несвързана в енергийната мрежа на Евросъюза.

От Никозия министрите Пилиду и Щайниц ще отпътуват дружно за Кайро, където на следващия ден ще вземат участие в първия формален съвет на министрите на новата районна междуправителствена организация „ Източносредиземноморски газов конгрес ”, чийто правилник влезе в действие от 1 март. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР