Кипър издаде международни заповеди за арест на екипажа на турски

...
Кипър издаде международни заповеди за арест на екипажа на турски
Коментари Харесай

Кипър издаде международни заповеди за арест на екипажа на турски сондажен кораб

Кипър издаде интернационалните заповеди за арест на екипажа на турски сондажен транспортен съд, който прави изследвания за природен газ в изключителната икономическа зона на Кипър, съобщи ДПА.

Кипърският държавен секретар Василис Палмас съобщи за радио Актив, че заповедите са били издадени, защото екипажът организира изследвания без позволение от държавното управление в Никозия, предава Българска телеграфна агенция.

Палмас предизвести, че " тези, които вземат участие в противозаконни действия, може да бъдат задържани ". Министерството на външните работи на Кипър съобщи, че ще повдигне въпроса на срещата на върха на Европейския съюз на 9 май.

В шелфа и в изключителната икономическа зона на Кипър са открити огромни находища на природен газ. През 2011 година американската компания Нобъл енерджи откри находища от към 140 милиарда кубически метра.

Анкара, която оспорва границите на изключителната икономическа зона на Кипър, изпрати в региона кораба Фатих, който от събота сутринта се намира в изключителната зона. Турция декларира, че сондажите ще продължат четири месеца до 3 септември.

Решението за изпращането на турския сондажен транспортен съд беше подложено на критика от Европейски Съюз, Съединени американски щати, както и от Гърция.

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини съобщи в събота, че е мощно обезпокоена от желанията на Турция да прави сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър. Тя прикани Анкара да се въздържа от противозаконни дейности.

Американският Държавен департамент заяви нощес, че Съединени американски щати считат за провокационно решението на Турция да стартира морски сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър и упорстват тези интервенции да бъдат спрени.

Турция обаче твърди, че дейностите й са законни от позиция на интернационалното право.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР