Киното запечатва време, както казва режисьорът Андрей Тарковски. Заставам зад

...
Киното запечатва време, както казва режисьорът Андрей Тарковски. Заставам зад
Коментари Харесай

Мариус Куркински за новия си филм Засукан свят

" Киното запечатва време, както споделя режисьорът Андрей Тарковски. Заставам зад кино лентата " Засукан свят " като човек, режисьор и артист. Държах посланието, което съм вложил в него, да бъде пренесено през годините и да бъде по този начин, както е замислено. Както съм разсъждавал тогава, какъвто съм бил тогава, когато съм протегнал ръка към описа ", описа в предаването " Тази заран " по бТВ Мариус Куркински.

След две години отсрочване поради пандемията, филмът му " Засукан свят " по роман Николай Хайтов потегля по кината от 14 май. Сценарият е написан през 2015 година, а продукцията е приключена дефинитивно през 2019 година Пандемията обаче попречи на в началото плануваното разпространяване на кино лентата.

Според него трагикомичният роман на огромния български публицист ни учи, че животът е прекомерно безизходен, с цел да схванеш кое е за положително и кое за неприятно. Това, което той прибавя от себе си във кино лентата, е, че въпреки всичко " би било добре с развиването на живота да се научим да вършим разлика. "

Според Куркински отдалечаването от положителното се получава поради неналичието на религия и живот в православната черква.

" Не се възвеличавам, аз съм неверен човек, само че поставям старания за възстановяване. Голямото зло, което ние в този момент усещаме, са годините на безбожничество. Сега ние берем техните плодове ", сподели той.

Въпреки че е предан на театъра, за него той не може да бъде храм: " Храмът е единствено на Господ! "

Героят във кино лентата " Засукан свят " минава през разнообразни тествания, които първоначално мисли за неприятни, само че се оказват за негово положително. Но тествания съгласно Мариус Куркински има във всички времена.

" Най-важните заповеди са да възлюбиш Господа и близък си по този начин, както себе си. По-големи от тези заповеди в Евангелието няма ", счита Куркински.

" Не съм сигурен, че сме се заобичали повече. Аз не съм постигнал кой знае какъв прогрес. Големи са амплитудите от по-нормално човешко положение до изпадане в греховни положения. В България има доста положителни, съхранени хора, които правят дейности на обич, оказват помощ на хора, не се демонстрират, не се изявяват. Аз съм го виждал - и другари такива имам, и в църквата, където вървя, измежду братята. Изумителна е тази България ", сподели още Мариус Куркински.

По време на фотосите на кино лентата артистът остава учуден от добрината и смиреността на хората от Ивайловград.

" Приказна природа, само че хората живеят оскъдно. Директно споделят - живеем мъчно, само че сме щастливи. От тях го чух. Добрите българи са доста! ", добавя той.

Своето благополучие артистът пък открива в родната си Варна, където прекарва един месец дружно с татко си.

" Да посрещна с него Възкресението ми се случи за пръв път. Той е на 82, аз на 51 и за мен това са изключителни събития. Варна е градът, в който съм почнал с театъра. От мястото, където пребивавам, асфалта, плочките, рейса, входа на театъра, сцената - това беше същинската природа за мен, друга нямаше. Усетих света доста по-късно. Театърът е моята огромна обич ", споделя режисьорът.

На 13 май в зала 1 на НДК ще се състои и сборният моноспектакъл " Мариус 50 ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР