„Киномания разказва разтърсващи истории за легенди от света на музика.

...
„Киномания разказва разтърсващи истории за легенди от света на музика.
Коментари Харесай

„Киномания" разказва разтърсващи истории за легенди от света на музиката

„ Киномания " споделя разтърсващи истории за митове от света на музика. Тази година киноафишът на фестивала (16-30 ноември) показва персони, трансформирали по някакъв метод стандартите в своя род и оставили трайна диря с творчеството си.

Далида е изиграна с същинска пристрастеност от модела Звева Алвити, която има невероятна аналогия с родената в Египет актриса с същинско име Йоланда Джилиоти. Филмът на режисьорката Лиса Асуелос наблюдава живота на една от най-известните френски певици от края на 50-те до 80-те години на предишния век и взривът на диското, който я трансформира в легенда.

В живота на Далида има доста персонална покруса, безчет споделени и несподелени любови, гибел на близки хора, опит за самоубийство, доста завист и отплата, с която тя би трябвало да се бори – и всичко това се случва на фона на изключителната й кариера на певица, по време на която тя продава над 170 милиона плочи в целия свят.

Филмът е екранизация по издадената през 2003 година книга Dalida – Mon frère, tu écriras mes mémoires (Братко мой, ти ще опишеш спомените ми) от Орландо и Катрин Риоа. В актьорския състав е и Венсан Перез като музикалния продуцент Еди Баркли, а също Рикардо Скармачо като брат и продуцент на Далида – Орландо Джилиоти, Нилс Шнайдер (любовника ѝ Жан Собиески) и Жан-Пол Рув като брачна половинка й Люсиен Морис.



Не по-малко преломен е и животът на неповторимата Нина Симон , претърпяла ударите на дискриминирането по допустимо най-тежкия метод за един актьор, чиито единствен и същински живот е на сцената и измежду публиката.

В ролята на Симон е звездата от „ Аватар “ Зоуи Салдана, чиито избор провокира гневни рецензии много преди началото на фотосите. За да наподобява на афроамериканка, Зоуи носи мрачен грим и специфична протеза за носа. Въпреки нападките, филмът за един от най-невероятните музикални гении с 15 номинации „ Грами” е повече от вълнуващ, трогателен като подстрекателство и цялостен с доста послания, минаващи границите на музиката. Много от песните на Нина Симон пазят политически възгледи, което я трансформира в паметен облик.
Нина Симон

Славата и благосъстоянието обаче са съпроводени с депресивни положения, корист с алкохол и изолираност, а огромната персонална победа на Симон е преоткриването на смисъла на живот и работата. Всичко това става с поддръжката на другар (Клифтън Хендерсън), почнал като неин помощник, а по-късно управител. С негова помощ „ висшата жрица на соул музиката” подхваща смелото завръщане към своята музика и към самата себе си.



Ела Фицджералд: Струва си да живееш " е документален роман за огромната певица, чиято първа фантазия била да стане танцьорка. Рей Браун-син, Оскар Питърсън, Андре Превен и гласа на Тони Бенет са част ото лентата, снимана през 1999 година и с номинация „ Грами” за музикален филм.
Ела Фицджералд: Струва си да живееш
През 1934 година, в „ Аполо Тиътър”, звездите на вечерта „ Едуардс Систърс”, побъркват публиката със своите танци. 16-годишната Ела Фицджералд се явява на аматьорски конкурс, само че е прекомерно уплашена, с цел да танцува. Вместо това изпява Judy, смълчава публиката и печели първа премия. Това е началото на една от най-успешните кариери в музикалната история. След ранния си триумф Ела е поканена в оркестъра на Чък Уеб. За малко става същинска звезда, записвайки няколко шлагера, в това число A-tisket, A-tasket (1938). След гибелта на Уеб през 1939 година, тя управлява бенда в продължение на три години, само че записва и с други музиканти, измежду които Бени Гудман. „ Аз съм прекомерно свенлива, позор ме е от хората, признала огромната Ела един път. Но сега, в който стъпя на сцената, чувството е друго. От някъде получавам кураж, може би тъй като това е нещо, което обичам да правя”. Тъкмо тази обич към пеенето печели сърцата на милиони фенове и слушатели по целия свят.
Джанго
За титана в различен род е сниманият тази година филм „ Джанго ". През 1943 година китаристът и композитор Джанго Райнхард радва парижката аудитория със своята духовита, витална музика в жанр „ цигански суинг”. Във време, когато доста други роми се оказват цели на расистки преследвания и са убити в концентрационни лагери, Джанго има вяра, че оцелява с помощта на известността си. Докато сътрудниците на нацистката пропагандна машина не упорстват той да предприеме турне из Германия, с цел да потушат въздействието на „ негърската музика” от Съединени американски щати. Джанго Райнхард отхвърля. Една от парижките му почитателки оказва помощ на него, бременната му брачна половинка и майка му да се укрият във вила покрай границата с Швейцария. Там той се среща със свои събратя, които също бягат. Но до момента в който се пробва да прекоси Женевското езеро към Швейцария дружно със фамилията си, нацистите са по петите му...

Режисьорският дебют на Етиен Комар по книгата Folles de Django от Алексис Салатко показва невероятен създател и безгрижен дух, чийто живот е спонтанен като музиката му. Изправен пред алтернативата дали да разреши изкуството му да бъде употребявано за политически цели, той взема решение от витално значимо значение... В основната роля е 40-годишният френски артист от египетски генезис Реда Катеб.



В „ Да преследваш Джон Колтрейн " документалистът деец Джон Шайнфелд изследва живота и творчеството на джаз легендата посредством мнения и благодарност от няколко разнообразни поклонници на Трейн като Карлос Сантана, Сони Ролинс и Бил Клинтън. Саксофонист, композитор и неуморен иноватор, Джон Колтрейн уголемява границите на понятието джаз, въвеждайки детайли от музикалните обичаи на целия свят. Неговият шедьовър – албумът A Love Supreme, приключва преди гибелта си, едвам 40-годишен... От детството в Джим Крау Саут, през партньорството с Майлс Дейвис, което задълбочава пристрастеността му към хероина, до триумфалните години като водач на един от най-огнените и тачени квартети в джаза, филмът показва история с огромни пропадания и още по-големи висоти...
Да преследваш Джон Колтрейн
Дензъл Уошингтън чете думи на Колтрейн, макар че има и особено снимани изявленията. В някои моменти събеседниците оставт безмълвни, напомняйки, че тази музика допира нещо у нас, което остава оттатък думите...

„ Киномания " предлага още две кино лентата, които не са свързани с съответна личнос. „ За паметта и музиката " е самостоятелна продукция, отдадена на Ню Орлиънс и джаза, направил го прочут. След като губи майка си поради Алцхаймер, неврохирургът доктор Крус попада на Уна Вида – джаз певица, която пее из улиците на Френския квартал. След като открива, че и тя страда от Алцхаймер, докторът е подтикван от персонални и професионални усеща да помогне.
За паметта и музиката
Заснет по романа на Никълъс Базан – шеф на Центъра по неврология към Луизианския държавен университет, „ За паметта и музиката " e въодушевен от научно проучване, само че се трансформира в завладяваща история с помощта на забележителното осъществяване на Онжаню Елис. Магията, с която тази гаснеща жена изцяло се оживява, когато извършва музиката си, е красиво показана от актрисата и режисьора Ричи Адамс, който употребява богат джаз саундтрак.



Monterey Pop е документален филм от 1968 година за първия и единствен Международен поп фестивал в Монтърей, или просто Монтърей Поп. Събитието улавя духа на десетилетието и вкарва в новата епоха на рока с паметни осъществявания на Джими Хендрикс, Джанис Джоплин и Отис Рединг. Със своя присъщ vérité жанр – и екип оператори, измежду които асовете на американското различно кино като Албърт Мейсълс и Ричард Лийкок – Д. А. Пенебейкър снима всичко, обезсмъртявайки моменти, трансформирали се в легенда: Пийт Тауншънд си троши китарата, Джими Хендрикс възпламенява своята, а Мама Кас е безусловно отвята от осъществяването на Джанис Джоплин...
Monterey Pop
Monterey Pop ще забележим още Саймън и Гарфънкъл, „ Мамас енд Папас”, Хю Масекела, „ Джеферсън Еърплейн”, „ Енимълс”, „ Ху”, Рави Шанкар.

Часто от „ Киномания " е и Buena Vista Social Club: Adios на режисьора Люси Уокър, който демонстрира архивни, както и неизползвани фрагменти във кино лентата на Вим Вендерс от 1999 година

Последното музикално предложение е напълно прясно като произвеждане и с в действителност настоящ звезден лист. В „ От ария на ария " (2017) Райън Гослинг и Руни Мара играят начинаещи артисти, опитващи се да пробият на модерната музикална сцена в Тексас.
От ария на ария
Режисьорът и сценарист Терънс Малик работи с трикратния притежател на „ Оскар” за операторско майсторство Емануел Лубецки, както и с актьорите Майкъл Фасбендър, Натали Портман, Кейт Бланшет, Холи Хънтър, Вал Килмър. Появяват се и митове от ранга на Пати Смит и Иги Поп като самите себе си.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР