Кинофестивалът за ново европейско кино „Златната липа“ 2018 влезе в

...
Кинофестивалът за ново европейско кино „Златната липа“ 2018 влезе в
Коментари Харесай

Велислав Павлов получи статуетка за най-добра мъжка роля на Златна липа

Кинофестивалът за ново европейско кино „ Златната липа “ 2018 влезе в историята с 2 върха – най-богата кино стратегия – бяха прожектирани 50 заглавия, и най-висока посещаемост от всички 6 издания до момента.
На стилна гала нощес, 6 юни, водещият Филип Гуляшки разгласи наградените филми. Специалното отличие на Съюза на българските филмовите дейци получи лентата от Франция „ Корпорация “. Статуетката беше връчена от кинокритика и основен редактор на списание „ Кино “ Людмила Дякова. Символично я получи артистът Любен Чаталов , който изрече своите възторженостти към уредниците на фестивала и призна, че всяка година чака с неспокойствие да настъпят дните на „ Златната липа “.

Наградата за най-хубава мъжка роля получи артистът Велислав Павлов за брилянтното си осъществяване във кино лентата на Илиан Джевелеков „ Вездесъщият “. Статуетката му беше връчена от члена на журито, съветската актриса Анна Шерлинг. Велислав Павлов благодари на старозагорската аудитория, на уредника на фестивала Магдалена Ралчева и на фамилията си за поддръжката.

Наградата за най-хубава женска роля журито присъди на сръбската актриса Горица Попович за превълъщението и във кино лентата „ Кози уши “ на режисьора Марко Костич. Получи я актрисата Мартина Вачкова, която сподели, че откровено се радва за премията на Попович, тъй като е направила в действителност впечатляваща роля, за каквато може да мечтае всяка актриса. „ В Стара Загора към този момент се усещам като вкъщи си и хората, когато ме видят на улицата, към този момент не мислят, че съм пристигнала тук за някакво зрелище. Те знаят, че съм посетител на „ Златната липа “.
Наградата за постановка завоюва литовският филм „ Емилия: Да скъсаш оковите “ с режисьор Донатас Улвидас. Връчи я членът на журито, британският режисьор и сценарист Гарет Джоунс, а я получи ръководителят на Програма Творческа Европа „ МЕДИА “ за България Камен Балкански. Той напомни, че 9 от показаните европейски филми на „ Златната липа “ 2018 са основани с поддръжката на тази стратегия, за която той работи към този момент 14 години. „ Нямам самообладание да се обадя в Литва, с цел да ги развеселявам с положителната вест за премията “, призна той. Мисля, че до няколко години „ Златната липа “ ще получи същинско интернационално самопризнание и престижът който заслужава, поради метода, по който фестивалът се прави и темповете, с които се развива, предвеща Гарет Джоунс. Той уточни, че жителите на Стара Загора би трябвало да са извънредно горди и да ценят своя фестивал, тъй като прекомерно малко европейски градове могат да се похвалят с сходно събитие.

Най-престижната премия от „ Златната липа “ – тази за най-хубав филм, получи лентата от Швейцария „ Божественият порядък “ на режисьора Петра Волп. Филмът споделя за обществената гражданска война в Швейцария при започване на 70-те години на предишния век, когато дамите съумяват да извоюват своето изборно право на глас. Наградата връчи ръководителят на журито, българският режисьор Юрий Дачев. Символично я получи основателят на фестивала, кинорежисьора Магдалена Ралчева, която ще се погрижи статуетката да стигне невредима до основателите на „ Божествения порядък “. „ Швейцария взе участие за първи път със собствен филм в „ Златната липа “ и за мен, като основен селекционер на филмите за фестивала, е извънредно прелестен фактът, че точно тяхното предложение завоюва премията за най-хубав филм “, сподели Магдалена Ралчева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР