Килиан Жорнет направи опит да изкачи Еверест по един от

...
Килиан Жорнет направи опит да изкачи Еверест по един от
Коментари Харесай

Екстремните спортове 21-28 май 2023

Килиан Жорнет направи опит да изкачи Еверест по един от най-трудните направления - част от Западния гребен и през коридора Хорнбайн. Жорнет е достигнал коридора, когато е бил понесен от лавина 50 метра надолу. Не е потърпевш, само че е решил да се върне в Базовия лагер при изобилен снеговалеж.

 Килиан Жорнет
Снимка: Facebook страница на Килиан Жорнет
Руските ски-алпинисти Виталий Лазо и Антон Пуговкин реализираха следващия стадий от плана си “Фрирайд в зоната на гибелта ” . Те изкачиха Еверест без спомагателен О2 и без персонални шерпи, а след това се спуснаха от 3 метра под върха със ски. Това е петият им осемхилядник, от който се спускат със ски, откакто са го изкачили. От 6500 м височина обаче се е наложило Лазо да бъде евакуиран с хеликоптер поради мозъчен оток. Състоянието му се усъвършенства.
Междувременно, броят на жертвите на тазгодишния топсезон на Еверест доближи 13 . След като непалските управляващи издадоха рекорден брой позволения (пермити) за нанагорнище на върха - 478, тапите по естествения маршрут станаха неизбежни. Видеоклипове в обществените мрежи демонстрираха по какъв начин хората стоят скупчени на въжетата, до момента в който чакат реда си да преминат по стълбите, а след това се изнизват в дълги колони нагоре. Смъртните случаи са при разнообразни условия, множеството са от височинна болест. Други четирима души са в неопределеност. Сред изчезналите е глухоням малайзиец, който преди 10 дни е съумял да изкачи върха, само че на слизане следите му се губят. В неопределеност са още индиец и двама непалци. В събота беше комплициран завършек на избавителната акция за унгареца Шухайда Силард (Suhajda Szilárd), който се изкачваше без спомагателен О2, като самичък пренасяше палатката и останалия си багаж. На 25 май сутринта той е бил забелязан на 8780 м височина от хора, които са се качвали към върха. Бил е с признаци на измръзвания и мозъчен оток, само че не е получил помощ. От екипа му оповестиха, че по-късно е почнало издирването му - с хеликоптер и от шерпи, на терен, само че без резултат.  Шухайда Силард
Снимка: Facebook страница на Шухайда Силард

И още една вест от Еверест - двамата шерпи с най-вече изкачвания на върха си усъвършенстваха още веднъж върховете. Пасанг Дава Шерпа стъпи на Покрива на света за 27 път, а сътрудника му - Ками Рита Шерпа, отново държи върха с 28 изкачвания.
Под Канчендзьонга пък изчезна немският лидер на експедиция Luis Stitzinger. Връзката с него е прекъснала на слизане от върха, на към 8500 м височина, на 25 май. В ход е издирвателна интервенция. Германецът има изкачени 9 осемхилядника без спомагателен О2, като от 6 от тях се е спускал със ски.

Чешките алпинисти Марек Холечек (Marek Holeček) и Матей Бернат (Matěj Bernat) изкачиха п о нов маршрут шестхилядника Сура пик (6764 м) в Непал по 1300-метровата му северозападна стена. Изкачването е траяло 4 дни, с 3 бивака - последният от които на 6500 м височина, в пролука под серак. Върхът се намира в долината Хонгу, а новият маршрут е кръстен “Simply Beautiful ”.  Двамата чехи
Снимка: Facebook страница на Марек Холечек

17-годишният Никоай Русев зае 15 място на Световната купа за мъже в дисциплината “боулдър ” в Солт Лейк Сити . Така пловдивският катерач реализира най-хубавото си класиране при мъжете. Първите две места бяха заети от японци - Томоа Нарасаки, злато и Сорато Анраку, сребърен орден. Като цяло, японските катерачи още веднъж демонстрираха класа в тази дисциплинираност и по атрактивен метод съумяха да преодолеят даже ръстови боулдъри, по които по-високите състезатели бяха привилегировани с растежа си. Рутсетингът обаче от ден на ден отдалечава боулдъринга от катеренето и надпреварите стартират да наподобяват на нещо приблизително сред спортна гимнастика и паркур. Следващият кръг от Световната купа стартира на 2 юни, в Прага. Там страната ни ще бъде показана от трима състезатели - Александра Тоткова, Слав Киров и Николай Русев.
В края на предходната седмица (20 и 21 май) за първи път Ямбол беше хазаин на катерачно съревнование за деца - купа “Тангра ” , кръг от купа “България 2023 ”. Участваха 85 дребни катерачи от страната, които се състезаваха в дисциплините “трудност ” и “скорост ” на изкуствена стена навън.
Димитър Маринов победи в най-дългата отдалеченост на планинския ултрамаратон " Тракия Ултра " . Той измина 95-километровото трасе за 12:45:02 часа. На второ и трето място се класираха, надлежно, Красимир Димитров (13:26:21) и Гено Увардов (13:31:50). При дамите първа финишира Анелия Ташкина, с време 17:05:47 часа, а 30 минути след нея приключи и Росица Стефанова, която зае второто място.
 Гледка от трасето
Снимка: Facebook страница на " Тракия Ултра "

Състезанието имаше още 2 дистанции - 20 и 50 км, а бегачите трябваше да обиколят най-високия връх на Родопите – Перелик, и да влязат в Ягодинска пещера. Старт/финалът беше в китното родопско село Широка Лъка. Трасето на Тракия Ултра 50 е сертифицирано от International Trail Running Association с равнище на компликация 3 и равнище на планинска компликация 6, а трасето на Ягодинска Пещера Ултра 95 е сертифицирано от International Trail Running Association.---Новините следете в рубриката .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР