Киев. В понеделник няколко от най-добрите американски разузнавателни самолета прелетяха

...
Киев. В понеделник няколко от най-добрите американски разузнавателни самолета прелетяха
Коментари Харесай

Forbes: САЩ вдигнаха двата най-добрите си разузнавача над Украйна

Киев. В понеделник няколко от най-хубавите американски разследващи самолета прелетяха над Източна Украйна на по-малко от 70 километра от територия, следена от проруските сепаратисти, написа Forbes .

Двойката от Военновъздушни сили на Съединени американски щати, състоящи се от аероплан за наземно наблюдаване E-8C и аероплан за радиоразузнаване RC-135V, извършиха една от първите полетни задачи във въздушното пространство на Украйна - най-малко що се отнася до задачи, които стават известни публично. В същото време офицери от американското разузнаване се подвигнаха във въздуха за първи път девет месеца, откакто Русия разположи мощна военна формация на украинската граница.

Тази настройка има 100 хиляди бойци, 1200 танка и огромен брой друга военна техника. В същото време, макар обстоятелството, че единствено преди няколко дни Русия върна част от войските си в местата за непрекъсната дислокация, тя към момента разполага с задоволително сили, с цел да стартира нахлуване.

В същото време дипломатическото решение към момента е изцяло осъществимо: след телефонен диалог сред президента на Съединени американски щати Джо Байдън и съветския му сътрудник Владимир Путин, по време на който Байдън предизвести Путин за евентуални стопански наказания при положение на навлизане в Украйна, Москва и Вашингтон се договориха за нови договаряния, планувани за 10 януари.

В същото време Вашингтон стартира интензивно да поддържа Киев. По-специално, неотдавна Съединени американски щати подариха на Украйна радари, патрулни лодки и противотанкови ракети на стойност милиарди долари. Сега американците събират разследваща информация в украинското въздушно пространство и явно ги споделят с Киев.

E-8C и RC-135V се допълват съвършено: в случай че E-8C открива движещи се цели на земята с радар, с помощта на който може да наблюдава в действително време наземна формация, то RC-135V е аероплан за радиоразузнаване. Първият аероплан засича танкове и друга наземна техника, вторият прихваща връзката им. В резултат на това този дует може да даде на Съединените щати разбиране за съветските сили.

Въпреки това сходни действия са изпълнени с опасности, защото по-рано съветският външен министър Сергей Лавров предизвести администрацията на Байдън, че разполагането на сили на НАТО в непосредствена непосредственост до съветските граници ще докара до най-сериозните последствия.

Белият дом обаче не се уплаши от тази опасност. В същото време самолетите E-8 и RC-135 нормално са забележими за необятната аудитория единствено когато летят с включени транспондери. На доктрина американските военновъздушни сили биха могли да наредят на екипажите да изключат своите транспондери, с цел да могат да изпълнят тази полетна задача, без да притеглят ненужно внимание.

Американското управление обаче реши да не прави това. Целта на този полет беше не просто наблюдаване на съветските войски, а изпращане на сигнал до „ режима на Путин “.

В същото време този полет също допуска, че Съединените щати имат колкото модерни, толкоз и нестабилни способи за разузнаване. Това се дължи на обстоятелството, че Военновъздушни сили на Съединени американски щати ще изоставят по-голямата част от такова съоръжение, защото огромните и мудни E-8 е малко евентуално да оцелеят покрай вражеската противовъздушна защита при положение на война.

„ Въпреки това, полетът в украинското въздушно пространство за разузнаване е значимо събитие. В същото време през идващите години Пентагонът може да се окаже по-трудно да повтори това достижение “, обобщава Forbes.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР