Киев. Украинските катери Никопол“ и Бердянск“ и влекачът Яна Капу“

...
Киев. Украинските катери Никопол“ и Бердянск“ и влекачът Яна Капу“
Коментари Харесай

„Корреспондент“ : Украинският флот потвърди завръщането на трите военни кораба

Киев. Украинските катери „ Никопол “ и „ Бердянск “ и влекачът „ Яна Капу “ се насочат към дома, заяви на страницата си в обществената мрежа „ Facebook “ пресслужбата на Военноморския флот (ВМФ) на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), представени от украинското издание ”Кореспондент “
По-рано заместник-министърът на външните работи на Украйна Елена Зеркал съобщи, че и трите кораба са насочат към Одеса след завръщането.
Тя означи също, че идващия четвъртък в Хага ще се проведат първите чувания на арбитражния съд по обвинявания за нарушение от страна на Русия на имунитета на три украински военни кораба и членовете на техните екипажи.
Руските граничари нападнаха и задържаха три украински кораба - бронираните катери „ Никопол “ и „ Бердянск “, както и влекача „ Яна Капу “ на 25 ноември 2018 година Екипажите на корабите бяха арестувани и упрекнати в нелегално прекосяване на границата, напомня изданието.
На 25 май 2019 година Международният арбитражен съд на Организация на обединените нации по морско право постанови, че няма никакво углавно нарушаване и Русия би трябвало да освободи моряците и да върне корабите в Украйна. Русия не се съобрази с това решение.
Корабите „ Никопол “, „ Бердянск “ и „ Яна Капу “, върнати през днешния ден от Русия, ще бъдат подложени на щателна инспекция и проучване. Това заяви пресслужбата на външното министерство във „ Facebook “.
" След щателна инспекция и обзор ще стане ясно в какво положение са върнати украинските кораби, дали е конфискувана техника и документи ", се споделя в отчета.
Външно министерство напомни също, че на 1 април 2019 година Украйна осведоми Руската федерация за спор за нарушаването на имунитета на военни кораби и членове на екипажа.
" Въпреки връщането на моряците и корабите, разногласието продължава, образуван е трибунал. Първите процедурни чувания ще се проведат в Хага на 21-22 ноември, на които ще бъдат избрани спомагателни процедурни въпроси за разглеждането на случая ", се споделя в известието.
Кремъл акцентира че връщането не се прави в сходство с решението на интернационалния арбитражен съд от Стокхолм, а е израз на благосклонност.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР