Киев ще продължи срока на Черноморската зърнена инициатива със 120

...
Киев ще продължи срока на Черноморската зърнена инициатива със 120
Коментари Харесай

Киев: Продължаваме със 120 дни споразумението за износ на зърно през Черно море

Киев ще продължи периода на Черноморската зърнена самодейност със 120 дни , съобщи Ройтерс, като се базира на неназован почитан украински държавен представител.

" Споразумението ще бъде строго спазвано от наша страна ", сподели източникът.

ТАСС цитира тази сутрин  съветския заместител външен министър Александър Грушко, който сподели, че срокът на съглашението, което направи допустимо продължаването на износа на украинско зърно след съветската инвазия, е бил удължен с 60 дни. Отделно от него също тази заран съветски източник съобщи, че 60-дневното продължение на договореностите значи, че след 60 дни някоя от страните по тях може да сложи въпроса за прекратяването им.

Украйна обаче уточни, че в подписаното през юли съглашение е записано ясно и недвусмислено, че срокът му може да бъде продължаван с най-малко 120 дни, което значи, че в случай че някоя от страните желае да го продължи за по-малък от този период, то би трябвало да бъде модифицирано.

" Руснаците осъзнаха, че продължаването на периода на съглашението единствено с 60 дни е невероятно от правна позиция, по тази причина в този момент търсят излаз от създалото се състояние ", сподели високопоставеният украински държавен представител.

Черноморската зърнена самодейност беше контрактувана през юли предходната година с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция, а през ноември беше възобновена.

Киев изрази предпочитание срокът на съглашението да бъде удължен с още най-малко година и в него да бъдат включени и пристанищата на град Николаев.

Откакто предишното лято Украйна и Русия подписаха тези договорености, от украинските пристанища бяха изнесени милиони тонове зърно и други продоволствени артикули.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР