Киев. Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви във вторник, че

...
Киев. Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви във вторник, че
Коментари Харесай

Politico: Зеленски обяви, че Украйна „ще се върне в Крим“ след взрив в руска база на полуострова

Киев. Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи във вторник, че войната с Москва „ стартира с Крим и би трябвало да завърши с Крим “, откакто детонации раздрусаха съветска военновъздушна база на полуострова, убивайки един и ранявайки други, написа европейската редакция на Politico .

„ Днес доста се обръща внимание на тематиката за Крим. И с право. Защото Крим е украински и ние в никакъв случай няма да се откажем от него “, разгласи Зеленски във видео в Telegram. „ Тази съветска война против Украйна и против цяла свободна Европа стартира с Крим и би трябвало да приключи с Крим – с неговото избавление. Днес е невероятно да се каже по кое време ще се случи това. Но ние непрестанно прибавяме нужните съставни елементи към формулата за избавление на Крим... Знам, че ще се върнем в украински Крим “.

Но Зеленски не приказва непосредствено за гърмежите, а неговият старши консултант Михайло Подоляк отхвърли Киев да има нещо общо с тях. Запитан дали Украйна носи отговорност, Подоляк сподели пред телевизионния канал „ Раин “: „ Разбира се, че не. Какво общо имаме ние с това? “ Подоляк загатна, че зад гърмежите може да стоят партизани-диверсанти.

Междувременно Москва отхвърли детонациите да са офанзиви и уточни „ нарушавания на разпоредбите за пожарна сигурност “ и инцидентна експлозия на складирани муниции, предават съветските медии.

„ Само нарушаванията на разпоредбите за пожарна сигурност се смятат за съществена причина за детонацията на няколко боеприпаса. Няма признаци или доказателства, че това е направено съзнателно “, съобщи пред ТАСС източник от Министерството на защитата на РФ.

Москва анексира Крим от Украйна през 2014 година и го употребява като плацдарм за пълномащабното си навлизане през февруари. Но в случай че Украйна в действителност е блъснала базата, това ще означи ескалация на войната като първата известна огромна офанзива против съветски боен обект в Крим.

От стратегическа позиция удар против самолетите във въздушна база в Крим биха подкрепили забележителна украинска контраатака към южния град Херсон, само че също по този начин повдига въпроса по какъв начин ще отговори Русия, написа изданието, като напомня, че предишния месец някогашният президент Дмитрий Медведев насочи апокалиптични предизвестия за ответни дейности на Русия, в случай че Крим бъде атакуван. Москва отхвърля да са изгубени самолети.

Министерството на защитата на Украйна означи във Фейсбук, че не може да ревизира повода за детонациите, „ само че още веднъж обръща внимание на разпоредбите за пожарна сигурност и възбраната за пушене на несертифицирани места “. В текста се прибавя: „ Не можем да изключим, че окупаторите „ инцидентно “ ще намерят някои присъщи „ отличителни знаци “, „ визитна картичка “ или даже „ ДНК “.

От там също по този начин написаха в Twitter: „ Министерството на защитата на Украйна би желало да подсети на всички, че наличието на окупационни войски на територията на украинския Крим не е съвместимо с високия туристически сезон “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР