Киев и Западът побързаха до обвинят Русия, макар язоворът да

...
Киев и Западът побързаха до обвинят Русия, макар язоворът да
Коментари Харесай

Ескалация в Украйна: Взривиха ключова язовирна стена в Донбас, евакуират хиляди от околните селища

Киев и Западът побързаха до обвинят Русия, въпреки язоворът да се намира в следената от Москва територия

Ключова язовирна стена в Източна Украйна – в следените от Русия територии – е била разрушена и сега текат избавителни евакуационни акции, ориентирани към популацията, намиращо се по протежението на река Днепър. Кадри от провалите сочат, че оборудването е било взривено, евентуално с ракетен удар. Реката условно разделя фронтовата линия сред Русия и Украйна и е значима за зареждането на най-голямата атомна електроцентрала в Европа – АЕЦ „ Запорожие ”.

Очаквано, Киев и Западът побързаха да обвинят Москва за нападението, макар че сходен ход на самосаботаж би бил неуместен от стратегическа и логистична позиция. В типичен собствен жанр разпаленият Зеленски се пусна в Туитър да разяснява, на британски език:

„ Руски терористи. Унищожението на хидроелектрическата централа в Каховка единствено удостоверява на целия свят, че те би трябвало да бъдат изгонени от всяко ъгълче на Украйна. Нито един метър не би трябвало да бъде оставят на тях, тъй като ще го употребяват за своя гнет. Само украинската победа ще докара до мир. И тази победа ще пристигна. Терористите няма да спрат Украйна с вода, с ракети или с каквото и да е друго. Всички служби работят. Свиках Националния съвет за сигурност. Моля, разпространявайте единствено публична и доказана информация ”

Russian terrorists. The destruction of the Kakhovka hydroelectric power plant dam only confirms for the whole world that they must be expelled from every corner of Ukrainian land. Not a single meter should be left to them, because they use every meter for terror. It’s only…
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa)
Също толкоз предстоящо, Москва изрично отхвърли да е виновна за взривяването на язовирната стена. Избрания от Русия за кмет на Каховка Владимир Леонтиев съобщи, че „ офанзивите през нощта са довели до разрушението на клапите и в този момент вода от резервоара се излива безотговорно по течението на река Днепър ”.

The catastrophe is unfolding. Entire houses are washed away by the flooding Dnipro River.

Source:
— (((Tendar))) (@Tendar)
Ситуацията е сериозна и тъй като е застрашена най-голямата нуклеарна централа в Европа, намираща се край реката. „ Водата от резервоара в Каховка е нужна, с цел да може Централата да получава зареждане към турбините и да обезпечава безвредното опериране на АЕЦ „ Запорожие ” (под съветски надзор, бел.а.)

Междувременно от двете страни на фронта текат евакуации. На места се появиха фрагменти по какъв начин водите са отнесли цели къщи, а в самия град Кеховка равнището на водата към този момент доближава повече от метър.

Worst case.
— Worldupdates ( Breaking ) (@itswpceo)
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР