Киборгите вече са близо, благодарение на китайска разработкаОкото, създадено от

...
Киборгите вече са близо, благодарение на китайска разработкаОкото, създадено от
Коментари Харесай

Изкуствено око вижда по-добре от човешкото

Киборгите към този момент са близо, с помощта на китайска разработка

Окото, основано от китайски инженери, вижда света с по-висока разграничителна дарба
(източник: The Hong Kong University of Science and Technology)

Изследователи от Хонконгския университет за просвета и технологии са основали устройство, което имитира структурата на човешкото око. То е по- сензитивно към светлината и в това време има по-бърза реакция от същинска очна ябълка. В бъдеще изкуственото око може да се употребява за възобновяване на зрението на слепи хора и в хуманоидните роботи.

Най-важната част от изкуственото око е една алуминиева мембрана, която е покрита с дребни датчици от фоточувствителен минерал, прочут като перовскит. Той извършва същата функционалност като ретината на човешкото око, покрита със светлочувствителни кафези. Мембраната е ситуирана на гърба на изкуствения орган за зрение и получава светлината, която минава през лещата в предната част на окото.

От изкуствената ретина излизат проводници с дебелина от 20 до 100 микрона, които изпращат информация от датчиците към компютър – тъкмо както клетките в окото, чувствителни към светлина, изпращат данни в мозъка. Докато човешкото око реагира на светлина за 40-150 милисекунди, изкуственото око реагира на измененията за 30-40 милисекунди.

Освен това окото, основано от китайски инженери, вижда света с по-висока разграничителна дарба, тъй като на „ ретината ” му има 460 милиона датчика за светлина на квадратен сантиметър. За съпоставяне, ретината на човешкото око има единствено 10 милиона фоточувствителни кафези на квадратен сантиметър.

Екипът на проф. Фан Жионг, създал неповторимото изкуствено око
(източник: The Hong Kong University of Science and Technology)

Изкуственото око е по-лошо от същинското единствено във връзка с ъгъла на гледане – до момента в който човешкото око има обсег от 150 градуса, неговият неестествен аналог вижда единствено на 100 градуса. Все отново изкуственото око е по-добро от плоските датчици за изображения.

Хората с изкуствени очи могат умерено да се нарекат киборги. Очаква се в не толкоз далечното бъдеще хибридите на човек и машина да излязат в космоса, без да се опасяват от радиация и други рискови въздействия.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР