Киберпрестъпници са проявили интерес към стратегията за ваксиниране в Европа

...
Киберпрестъпници са проявили интерес към стратегията за ваксиниране в Европа
Коментари Харесай

Хакери откраднали данни за ваксината на Pfizer/BioNTechот ЕМА

Киберпрестъпници са показали интерес към тактиката за имунизиране в Европа и са откраднали част от документи те на BioNTech/Pfizer от мрежата на Европейската организация по медикаментите ( ЕМА ), съобщи БГНЕС.

По информация на нидерландското издание De Volkskrant, зад хакерската атака против ЕМА стоят хакери от Русия и Китай.

През декември 2020 година европейският регулатор призна, че е станал цел на хакери, само че до момента не е прецизирал кой тъкмо стои зад това.

По информация на De Volkskrant, който се базира на неназовани източници, осведомени с хода на следствието, през есента на 2020 година съветски хакери са разпратили електронни писма на разнообразни чиновници на ЕМА , които след отварянето им са конфигурирали злотворен програмен продукт. Благодарение на него, хакерите са имали най-малко един месец достъп до вътрешната мрежа на организацията. Престъпниците са се интересували от тактиката за имунизиране в страните от Европа и препаратите на кои производители получават едни или други страни.

Хакерите са съумели да откраднат част от документите на производителите на ваксина BioNTech и Pfizer. По-късно някои от тях са се появили в рускоезичния сегмент на интернет. Според чиновници на ЕМА , оповестените данни били изменени. Експертите не изключват разновидността хакерите да употребяват дезинформация, с цел да слагат под подозрение успеваемостта на американско-германската ваксина.

Що се отнася до хакерите от Китай, те са съумели да обхванат във вътрешната мрежа на ЕМА още напролет на 2020 година, написа изданието. Това станало допустимо след хакерска атака против един от немските университети, само че не се изнасят повече детайлности.

Русия и Китай отхвърлят да имат нещо общо с тези случаи.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР