КЕВР няма да позволи рязко повишаване на цената на всички

...
КЕВР няма да позволи рязко повишаване на цената на всички
Коментари Харесай

КЕВР се зарече да не позволи рязко поскъпване на ток, парно и газ

КЕВР няма да разреши внезапно повишение на цената на всички енергоносители. Това увери ръководителят на КЕВР Иван Иванов в Народното събрание по време на чуване му относно одобряването на нови цени на електрическата и топлинната сила за ценовия интервал от 1 юли 2021 година до 30 юни 2022 година, както и идното разглеждане и одобряване на нови бизнес проекти на ВиК операторите и формиране на цени на водоснабдителните и канализационните услуги за регулаторния интервал 2022 година - 2026 година

Той добави, че за изминалите 6 години инфлацията в страната е била 9%. Иванов обърна внимание, че с решенията на КЕВР покачването на цената на електрическата сила е било също тъкмо 9%. 

" Всяка година енергийните сдружения оферират извънредно огромни покачвания на цените, само че Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ приема тези заявки само като осведомителна база. КЕВР пази публичния интерес по метод, без да банкрутират сдруженията, да бъдат предпазени българските консуматори ", добави Иванов. 

Председателят на КЕВР напомни, че предходната година междинното покачване, което топлофикациите в страната са поискали за цената на топлинната сила, е било 41%. Средното поискано покачване на цената на електрическата сила, създадена по високоефективен метод, е било 25 на 100. КЕВР обаче е отхвърлила всички тези претенции на топлофикационните сдружения, тъй като тогава е била направена смяната в контракта сред " Газпром " и " Булгаргаз ", което е довело до понижение на цените.

" Дори цената на природния газ да не е била понижена, КЕВР преди този момент определи да увеличи цените с единствено с 3%. По същия метод ще работи в този момент Комисията и при новото разглеждане ", увери Иванов. Той посочи, че КЕВР е предизвестила сдруженията, че разноски, които те са заявили, само че Комисията смята, че не са нужни, няма да бъдат признавани.

По въпроса, че през измината година цената на природния газ в продължение на 8 месеца е била по-висока от действителната цена, по която е купуван природният газ, Иванов означи, че цената на международните пазари се е нараснала с 38%. Освен това, в цената на топлинната сила, различен доста значим ценообразуващ детайл, е цената на въглеродните излъчвания, които се търгуват на европейската платформа. Тези излъчвания, при заложена от КЕВР цена 22 евро на звук, са се повишили на 48-49 евро на звук излъчвания. Това също би трябвало да бъде регистрирано в установяване на цената на топлинната сила.

" За ВиК бранша, според нормативните условия, всяко едно от сдруженията създава и показва в КЕВР 5-годишен бизнес проект ", напомни ръководителят на КЕВР. Първите бизнес проекти са почнали да се извършват от 1 януари 2017 година и ще завършат на 31 декември 2021 година

От 1 януари 2022 година ще влязат в действие новите бизнес проекти. Това значи, че сдруженията би трябвало да показват бизнес проектите си до 30 юни тази година.

" КЕВР има обвързване да даде напътствие по използване на двете наредби на Министерски съвет, свързани с контролиране на цената и качеството на водата. Тези инструкции са нужни за сдруженията да разработят своите бизнес проекти. В момента се работи по установяване на ВиК операторите на групи и определянето на тяхната норма на възвращаемост. Това, което оповестих за бранш " електроенергетика и топлоенергетика ", в цялостна мощ важи и за ВиК бранша ", сподели още Иван Иванов. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР