Казват, че котките не подлежат на дресура и обучение, защото

...
Казват, че котките не подлежат на дресура и обучение, защото
Коментари Харесай

Дресура и обучение на британска късокосместа котка

Казват, че котките не подлежат на дресура и образование, тъй като са упорити, своенравни и изцяло самодостатъчни животни. Все качества, които вършат образованието и дресурата невъзможна задача.

Това не дава отговор на истината. Котката, както и кучето, има заложено в природата си стадно възприятие, което я кара да се стреми да достави наслада на своя собственик, който възприема и като висшестоящ, като лидер. Разликата с кучето се състои в това, че котаците желаят освен индивидът да е удовлетворен, само че най-много те да са удовлетворени. Затова при образованието би трябвало да се манипулират деликатно техните лични стремежи и потребности.

Разбирането и търпението е нужното изискване, с цел да се даде мечтаното образование на котето. Това е развой, който би трябвало да стартира от най-ранна възраст. Навиците, добити тогава, стават като втора природа на котката и тя ги следва праволинейно през целия си живот.

При образованието на английската късокосместа котка важат всички общи правила за образование на мъркащи домашни любимци, само че би трябвало да се имат поради и характерните особености на породата, техния темперамент.

Британската късокосместа котка е без значение и гордо животно, същински благородник. Не обича суетнята и шума, както и прекомерната прибързаност. Тези котки се плашат от звук и внезапни светлини. Затова спокойното и търпеливо отношение при усвояването на навиците е вярното. Наказанието при тях не работи въобще. Не единствено, че писаната няма да следва инструкциите, само че това ще задейства нейната отмъстителна природа и тя ще търси метод и време за възмездие.

 Британска късокосместа котка Снимка: 9685995/ pixabay.com

Когато се усвояват хигиеничните привички при английска късокосместа котка, би трябвало да се заложи на естествената ѝ податливост да бъде чиста. Малките пухчета доста бързо схващат кое е положително и кое неприятно. Ако бъде позволено мъникът да прави неща, които не се харесват на стопанина, мъчно ще бъде отучен в бъдеще. Упоритостта, присъща за породата, ще бъде непреодолимата бариера пред премахване на нездравословния табиет.

При дресурата на английска късокосместа котка доста добре работят поощрението и премията. Те могат да бъдат както под формата на глезене или хвалба, по този начин и като лакомства. Британките се ориентират по интонацията на гласа на своя собственик, а вродената им просветеност ги въздържа от драскане и хапане, когато бъдат обучавани. В услуга на стопаните са разнообразни типове спрейове, които отблъскват котака от местата, където не трябва на върви. Всяка възбрана би трябвало да се издава един път вечно. Така британката я приема и следва.

Да бъде принуден английският домакински любим да прави нещо със мощ не си коства. Така любовта и доверието му ще бъдат изгубени вечно. Тази загуба е по-голяма от всичко останало.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР