Казусът с военния завод Дунарит отново излезе на преден план.

...
Казусът с военния завод Дунарит отново излезе на преден план.
Коментари Харесай

Битката за оръжейната индустрия

Казусът с военния цех " Дунарит " още веднъж излезе на напред във времето. Сагата се вихри към този момент година и половина, а дейностите на държавното управление и на прокуратурата са в загадъчен синхрон с ползите на офшорната компания, която се пробва да придобие завода.

В последните седмици на 2018 година Специализираният углавен съд позволи на прокуратурата да претърси няколко офиса на юристи от адвокатската фирма на Лазар Карадалиев - юрист на избягалия в Сърбия банкер Цветан Василев и на притежателя на завода " Емко " Емилиян Гебрев. Ден по-късно Карадалиев се снабди с обвиняване за управление на незаконна група за пране на пари дружно с оръжейния предприемач. " Влизането в адвокатските фирми ни беше поради Емилиян Гебрев, притежател на " Дунарит ". Определението на спецсъда изискваше акционерната книга на " Дунарит " и други документи, които съставляват преписка сред юрист и клиент ", съобщи Лазар Карадалиев след обиските.

Според притежателя на " Емко " обвиняването против него е за прекъсване на придобиването на „ Дунарит ”. Пред bTV във вторник той упрекна страната, че " оказва помощ на една офшорка ". Подобна теза Гебрев изрази още през лятото на 2017 година, когато стартира офанзивата против оръжейния цех. Тогава предприемачът съобщи, че " не престават опитите офшорката " Виафот " да придобие активите на предприятието ".

" Дунарит " беше един от апетитните активи на банкрутиралата КТБ.

Малко преди да ѝ лишават лиценза Едуардо Миролио подписва няколко цесии с оръжейното сдружението, което имаше над 90 млн. лева отговорности към банката. По-късно през 2016 година Viafot Limited от Британските Вирджински острови купува от Миролио вземането за незнайна сума. Тогава Емилиян Гебрев прави опит да придобие " Дунарит ", като усили капитала му с 60 млн. лева и впише " Емко " като притежател на 88% от завода. Офшорката  " Виафот " обаче стартира правосъдна борба против договорката.  " Има издадено позволение от Комисия за защита на конкуренцията за увеличението на капитала на " Дунарит " и влизането на " Емко " и определение на Великотърновския апелативен съд, което ясно указва да се впише нарастването на капитала, за съда това е завършила тематика, за какво Агенцията по вписванията отхвърля към момента да направи това е различен въпрос ", коментира Гебрев.

Именно по това време е бил подаден сигнал против бившия шеф на агенцията Зорница Даскалова за оказван напън в интерес на съответно решение, обвързвано с " Дунарит ". Твърденията са на към този момент някогашен шеф на Дирекция " Длъжностни лица по регистрация " и са били обект на инспекция от инспектората на Министерство на правораздаването, отбелязва  " Капитал ".

Вече е ясно кой стои зад офшорката " Виафорт ". Тази седмица сайтът " Биволъ " разгласява документи от Panama papers, които разкриват, че краен притежател е Александър Ангелов, спряган за юрист на Делян Пеевски поради присъединяване му в покупко-продажби, свързани с депутата и Цветан Василев. В следствието се посочва още, че бащата на Ангелов - Параскев Ангелов Параскевов, е прекарал цялата си кариера като почитан офицер в контраразузнаването на някогашната Държавна сигурност, главно по турско направление. Параскевов е назначен за зам.-министър в Министерство на вътрешните работи по време на Виденовото държавно управление, отговарящ за направление Национална сигурност. Именно неговият автограф стои под контракта с лобистката компания, която пази Пеевски по Глобалният закон " Магнитски " след жалбата на Цветан Василев, в която упреква депутата от Движение за права и свободи и основния прокурор Сотир Цацаров в упражнявана принуда и корупция.

Изпълнителната власт и прокуратурата работят в синхрон за  " Дунарит ".

На 5 юли 2017 година, месец преди първата интензивност на прокуратурата против Емилиян Гебрев, " Виафорт " продава вземанията си от " Дунарит " на компанията " Дипи ". По това време междуведомственият съвет по отбранителна промишленост и сигурност на доставките към Министерски съвет замрази комерсиалния лиценз на оръжейната компания " Емко ", поради установени нарушавания при съхраняването на муниции и взривни субстанции.

Последва обвиняване против Гебрев за източване на завода. Обвинения бяха повдигнати и срещу членове на управлението на " Дунарит ", което задейства процедура по лишаване на лиценза на сдружението. Всичко това породи подозренията, че зад натиска върху оръжейния бизнес стоят ползите на Пеевски.  " В тази връзка изрично декларирам, че нямам, в никакъв случай не съм имал и няма да имам и в бъдеще, нищо общо с сдружения от военната промишленост ", отрече той в отворено писмо до медиите.

Изненадващо държавата се впусна да " избавя " военния цех без да има потребността от избавяне и стартира процедура по одържавяване на " Дунарит ". На 25 август " Дипи " трансферира вземанията си от оръжейното дружество на КТБ, а синдиците на банкрутиралата банка в същия ден ги продават на  " Държавна консолидационна компания ". По този начин държавният холдинг възнамеряваше да овладее " Дунарит ". " Не става въпрос за национализация на предприятието, а за обществена обмен, на която може да се яви всеки ", посочи тогава министърът на стопанската система Емил Караниколов. Преди да стартира процедурата по неплатежоспособност обаче, оръжейното дружество съумя да заплати отговорностите си към ДКК, които възлизаха на 50 млн. лв..

Междувременно работата на " Емко " продължаваше да бъде блокирана поради отнетия лиценз, което изкара на митинг стотици чиновници на завода. Министър Караниколов подреди също на държавната компания за външна търговия със специфични артикули „ Кинтекс ” да приключи контракти за над 100 млн. $ с оръжейното сдружение. 

Сагата частично приключи при започване на октомври 2017 година със среща сред притежателя на " Емко " Емилиян Гебрев и премиера Бойко Борисов, на която беше решено договорите с " Кинтекс " да бъдат възобновени. " Основната ми неточност бе, че късно потърсих помощта на премиера Борисов по рецесията в " Емко ", разяснява Гебрев след срещата.

По всичко проличава обаче, че двете частни сдружения от военнопромишления ни комплекс ще бъдат още веднъж под публично внимание. Обвинението против оръжейния предприемач за източване на " Емко " към този момент е за пране на пари. “Дунарит ” е добит с пари от КТБ. За тези пари има подсъдими от проведена незаконна група с началник Цветан Василев. Нормално е този цех да е част от активите на КТБ, която е в неплатежоспособност. Ако синдиците съумеят да го продадат, с парите ще може да се заплати на вложителите, чиито средства не са обезпечени ”, посочи зам.-главният прокурор Иван Гешев.

В петък Гебрев беше извикан в Националната следствена работа, където прокуратурата прецезира новото обвиняване против него. На излизане от Следствието той разяснява пред публицисти, че е изпратил SMS на премиера Борисов, с цел да му каже, че напрежението ескалира. По негови думи служащите от " Дунарит " са подготвени на митинг.

Всичко това вероятно вещае ново развиване на правосъдния казус между офшорната компания " Виафорт " и " Дунарит ", поради който " Емко " към момента не може да се впише като притежател на завода.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР