Казусът с групата, задържана за финансиране на тероризъм, е водеща

...
Казусът с групата, задържана за финансиране на тероризъм, е водеща
Коментари Харесай

Преглед на печата

Казусът с групата, арестувана за финансиране на тероризъм, е водеща тематика за неделните вестници.

" Прокуратурата упрекна единствено 6 от 43-мата арестувани за закононарушения против Републиката. Те са петима сирийци и българка. През тяхната скица били минали най-малко 25 млн. евро и са закупени 100 коли, които са отишли от България в Сирия. Към сегашния миг към наказателна отговорност са привлечени 6 лица, 5 от които са арестувани от прокурор за 72 часа, а шестото лице е упрекнато задочно и е оповестено за интернационално търсене, защото не е открито на територията на страната. Това е оповестила пред Агенция " Фокус " представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова във връзка интервенцията на Специализираната прокуратура, ДАНС и ГДБОП по линия на закононарушения против Републиката, в това число финансиране на тероризъм. При нея бе оповестено, че са арестувани 43 лица. Сега се оказва, че обвинявания ще има по отношение на 6 от тях. " Обвиненията, които са повдигнати на шестте лица, са на всяко от тях по две обвинявания за закононарушения срещу републиката... " - в. " Сега ".

" Първото обвиняване е за това, че в интервала от началото на 2016 година до 18 януари 2019 година на територията на страната всяко едно лице поотделно е правило небанкови парични интервенции по метода " хавала " в изключително огромни размери - общо от всички лица, не по-малко от 25 млн. евро, и е взело участие в закупуване на леки коли в България и други страни и прекарването им до сирийски територии ", разяснява Арнаудова. По думите ѝ всички тези дейности са осъществени от лицата, като са предполагали, че ще бъдат употребявани напълно или отчасти за осъществяване на терористични актове на територията на непозната страна. " Второто обвиняване е за това, че са взели участие в група, която си е поставяла за цел осъществяване на терористични дейности на територията на непозната страна. Автомобилите, които са били прекарвани от членовете на тази група от България до Сирия, в инкриминирания интервал са не по-малко от 100 ", изясни Арнаудова и посочи, че групата се състои от общо шест лица, като петима са мъже. " Всички те са сирийски жители, законно пребиваващи на територията на България. Жената пък е българска гражданка. По отношение на чужденците, трима от тях са с непрекъснато престояване на територията на страната, а останалите с краткотрайно престояване ", добави тя. Румяна Арнаудова посочи още, че в границите на утрешния ден прокуратурата ще изиска от съда взимане на най-тежките ограничения за неотклонение на петимата арестувани. Продължава и издирването не шестия участник в групата. " - в. " Труд ".

" Разкритите дейности без подозрение съставляват опасност за националната ни сигурност, разясниха пред Нова телевизия специалистите Мажд Алгафари и Димитър Гърдев. " Това са едни пари, които никой не вижда и те не се употребяват единствено за тероризъм, а и за проституция, опиати и всевъзможни други незаконни действия ", съобщи Алгафари. Гърдев бе безапелационен, че против сходни схеми би трябвало да се работи безкомпромисно, тъй като в противоположен случай участниците в тях ще се множат. " Трябва да се реагира на всяка една такава конструкция, защото това затруднява работата на всички сходни ", счита специалистът по сигурност и изясни, че логистиката, с чиято организация се допуска, че са се занимавали арестуваните, по никакъв начин не е безобидна. " По този метод българи влизат в контакт с рискови хора и има риск от радикализация ", сподели още Гърдев. Мажд Алгафари изрази вяра, че прокуратурата ще успее да потвърди виновността на задържаните, тъй като по принцип това не било по никакъв начин елементарно. " Фактът, че са открити единствено 32 000 евро при обиските в границите на спецакцията, не значи, че комисионните на медиаторите не са били за милиони ", сподели Алгафари. Според него у нас действат още сходни незаконни мрежи... " - в. " 24 часа ".

Вестниците оповестяват също за писмо на Николай Банев от ареста, в което той оспорва изказвания на заместник-главния прокурор Иван Гешев.

" Бизнесменът Николай Банев, който е в ареста с обвиняване в пране на над 1 милиард лв., опроверга изказвания на заместник-главния прокурор Иван Гешев, свързани със задържането му. В писмо до медиите, изпратено от следствения арест, той написа, че е бил предизвикан от изявление на Гешев. Автентичността на писмото пък бе доказана пред Би Ти Ви от юриста му Христо Ботев. Зам.-главният прокурор и началник на Специализираната прокуратура съобщи, че Николай Банев е разполагал с телефон в килията, по който се е свързал с съветски лобисти и е подготвял хибридна война против България и медийна офанзива против прокуратурата. Във въпросното изявление Гешев прецизира, че апаратът бил открит в кутия от сок. Гешев описа по какъв начин Банев е водил диалози за основаване на евразийска национална партия, която да пази непознати ползи в България. Банев дискутирал и да изиска политическо леговище в Русия за себе си, жена си и децата си. Според писмото на Банев " са изнесени неистини по отношение на екстрадицията на фамилията от Франция и че чиновник на полицията се е свързал с тях два дни преди ареста ". В писмото се твърди още, че семейството даже имала плануван час за явяване в следствието... " - в. " Дневник ".

" Специализираната прокуратура три седмици по-рано е знаела точния ден и час на идването на Н. и Е. Баневи на летище София. Въпреки всичко, на 23.10. - издава Европейска заповед за арест ", написа в писмото си Банев. Той отхвърля, че мобилният телефон е открит в килията му в кутия от сок, а написа че устройството е намерено, " до момента в който се зарежда в тв приемника в килията ".
Заместник-главният прокурор Гешев разяснява пред bTV, че няма да влиза в спор с обвинени или подсъдими, защото мястото за сходна дискусия е правосъдната зала. Николай Банев и брачната половинка му Евгения бяха екстрадирани от Франция през декември 2018 година и им бяха повдигнати обвинявания за: - управление от Николай Банев на проведена незаконна група и за присъединяване на Евгения Банева в същата незаконна група; - длъжностно заграбване на пари и движимости, благосъстоятелност на " Полимери " АД, " Елма " АД, " Химически цех Панайот Волов " АД и " Топлофикация Казанлък " АД в общ размер на 84 682 896 лева.; - отбягване определяне и заплащане на данъчни отговорности в размер на 231 052 лева на като ръководещи " Полимери " АД, в размер на 1 515 235 лева като ръководещи на " Партнърс комерс " ЕООД и в размер на 2 623 816 лева като в ръководещи " Елма " АД; за пране на пари в изключително огромни размери - 589 811 132 евро и 225 000 лева; - държане на огнестрелни оръжия и муниции... " - в. " Сега ".

Спорът с Либия за кораба " Бадр " също е измежду тематичните акценти.

" Либийската държавна корабна компания Libyan Navigator Limited популяризира публично писмо със своята позиция по разногласието с българския консорциум " Булгргеомин Лтд " за собствеността върху танкера BADR (BDIN). На 22 декември предходната година, в навечерието на коледните и новогодишните празници и в нарушаване на оповестено дни по-рано правосъдно решение, корабът бе предаден на " Булгаргеомин Лтд " от арбитър реализатор Тотко Колев. След промяна на екипажа, флага и името му той напусна българските териториални води и остана на котва в намерено море до 15 януари. Тогава със заповед на шефа на Изпълнителна организация " Морска администрация " Живко Петров плавателният съд беше върнат в Пристанище Бургас, където чака решение на проблема със собствеността му. С писмото, публикувано през вчерашния ден, Libyan Navigator Limited удостоверява данни от следствие на уеб страницата " Бивол ", съгласно които екипажът и флагът на кораба са били изменени със мощ, приложена от чиновници на " Гранична полиция ", " Морска администрация " и частни охранители, наети от " Булгргеомин Лтд ". Пак съгласно либийската държавна корабна компания още на 27 декември м.г., държавните морски управляващи в Панама са лишили краткотрайния панамски байрак, под който е плавал BADR, като са обосновали това свое деяние с претекста, че той е бил публикуван въз основа на подправени документи, подадени от " Булгаргеомин Лтд. "! " Не можехме да повярваме, само че макар всички наши писма и извършените среши с български институции рано сутринта на 28 декември, под прикритието на нощта, нашият транспортен съд напусна Пристанище Бургас с позволение, издадено от Българската морска администрация ", написа в писмото на Libyan Navigator Limited. Според неговия текст в дните от 21 до 27 декември м.г. всички български управляващи, имащи отношение към случая, са били осведомени в елементи за разногласието с " Булгаргеомин Лтд. ". В писмото се твърди също, че информацията е била изпратена до Министерството на правораздаването, Министерството на вътрешните работи, Гранична полиция, Морската администрация, Министерството на външните работи. С писмото си Libyan Navigator Limited предизвестява, че " за отплаването на BADR от Бургас с на процедура лишен панамски байрак, както и за насилието, упражнено над екипажа му от " Морска администрация " и " Гранична полиция " от българската страна ще бъде потърсена сериозна материална и морална отговорност ". Към писмото на либийската държавна морска компания са приложени копия от 26 разнообразни документа, илюстриращи изказванията, които се съдържат в него. " - в. " Дневник ".

" Либия: Без подозрение България ще носи отговорност за танкера " Цялото задържане на танкера BADR от 17 ноември 2017 година до момента, както и противозаконното незаконно принуждение, проведено и изпълнено от " Морска администрация " и " Гранична полиция ", без подозрение ще доведат до сериозна материална и етична отговорност на българската страна ". Това написа в публикувана позиция на Либийската държавна корабна компания Libyan Navigator Limited, представена от maritime.bg. " Екипажът и флагът на кораба бяха изменени с груба мощ, прилагана от " Гранична полиция " и " Морска администрация ", дружно с частни охранители ", твърди още либийската компания. Танкерът БАДР беше арестуван от българските управляващи още през 2017 година и бе предаден в края на декември 2018 година във притежание на българската компания, която претендира, че либийската страна й дължи 10 млн. $. Танкерът бе преименуван на " БДИН " и мина под панамски байрак. Либийските управляващи обаче настояват, че случилото се в пристанище Бургас са пиратски дейности, и заплашиха, че ще задържат всеки български транспортен съд в свои води. Според тях завземането на танкера е станало с грубата помощ на Граничната полиция и Морската администрация на България. Те обаче отхвърлят да са превишавали властта си. В момента танкерът е в пристанище Бургас. Според Морската администрация - тъй като може да провокира екологични проблеми, а съгласно " Булгаргеомин " - с цел да се реши чисто юридически спор. Двама министри - на външните работи Екатерина Захариева и на превоза Росен Желязков настояват, че става дума за частно-правни връзки и гражданско-съдебни разногласия. " На първо място, това е и нашето обръщение към либийската страна и това е спор от частно-правен темперамент без значение, че е държавна компания на либийската страна, а от българската страна има приватизирана някогашна държавна компания, която сега е с частен притежател. Според нас това е гражданско-правен спор и по никакъв метод не би трябвало да повлиява на двустранните връзки ", разгласи Захариева. " Стремежът на българската страна е този проблем да се реши допустимо най-скоро по този начин, че в действителност да не повлияе върху връзките с либийската страна, тъй като в последна сметка несъмнено имаме неприятен и горчив привкус от историята със арестуваните български медицински сестри и един палестински доктор. Тъкмо са почнали да се усъвършенстват връзките. Има български бизнес, който търгува и изнася за Либия. Така че това, което Министерството на външните работи прави, е да обясни проблема, да помогне за решаването му във допустимо най-кратък период, тъй че повярвайте - вършим всичко допустимо ", добави тя. Веднага по-късно обаче държавната пресслужба разгласи, че поради случая министър председателят Бойко Борисов е провел телефонен диалог с либийския си сътрудник Файез Сарадж и двамата разискали проблема. Както и че " министър председателят на Либия благодарил на Борисов и държавното управление за тяхната навременна интервенция и демонстрираното предпочитание въпросът да завърши с позитивен за двете страни край ". А пък Борисов поканил сътрудника си и той приел. Така въпросът се подвигна на държавно равнище. " Булгаргеомин " има юридическо право да разполага с морското транспортно средство ", оповестиха в това време от новия корабособственик. Оттам нарекоха нещата чисто юридически спор. В известие на компанията бе оповестено, че " политизирането на въпроса основава спомагателни затруднения и за двете страни ". " Проточилата се близо 30 години сага с либийския дълг към " Булгаргеомин ЛТД " ДЗЗД откри своето законосъобразно решение и за нас будят неразбиране опитите на либийската страна посредством клеветническа акция да насочва внушения, опетняващи български институции и сдружение с потвърден дълготраен интернационален опит, каквото е " Булгаргеомин ЛТД " ДЗЗД. ", твърдяха от сдружението. Именно при тази налична обстановка се появява в този момент и позицията на либийската държавна компания, показана от maritime.bg. В нея се твърди следното: " През цялото това време Libyan Navigator бяха и остават единствените годни и неоспорими корабособственици на BADR. Пренебрегвайки закона и особено пренебрегвайки интернационалното морско право, както и всички горепосочено наложителни правосъдни актове и публични документи, незнайни лица (поне за притежателя на кораба), интензивно подкрепяни от Морска администрация и Гранична полиция и посредством частни охранители (според екипажа и отчетите на капитана) на 21 декември 2018 година се качиха на либийския моторен танкер BADR. Според отчетите на екипажа и на капитана, тези охранители са употребявали груба противозаконна мощ и закани, принуждавайки либийския капитан и екипажа да изоставен кораба, заменяйки ги с чужденци. По наше мнение това е чиста и явна извадка за престъпен " абордаж ". От 21-и до 27-и всички съответни български управляващи бяха осведомени по всички елементи и бяха съответно и публично сигнализирани за тези противозаконни дейности - прокуратурата, Министерството на правораздаването, Министерството на вътрешните работи, Гранична полиция, Морската администрация, Министерството на външните работи. В момента към момента се изчаква правосъдно решение за предаването на кораба. Също по този начин е налице и апелативно произвеждане против разрешението на Морска администрация за отплаване на кораба... " - в. " Сега ".

Неделните вестници отделят място и на животинския свят.

" На 3-годишния Рику, най-младия жител на парка за танцуващи мечки край Белица, преди дни му доскуча да си играе самичък и легна да спи. Забавното мече, на което най-вече се радват посетителите, е последният жител на парка, който легна за зимен сън. " Дори не може да кажем, че спи като останалите. Той самичък си направи нещо като гнездо от клони, суха трева и сено, което бяхме оставили край него. Имаше задоволително празни бърлоги и тунели, само че той си направи свое скривалище. Приготви си го под огромни борове на завет, още преди да падне снегът, и в този момент се е свил там в захлас. Той още не знае какво е да се спи през зимата, тъй като до момента не го е правил. Виждаме го, че е като в кома - очите му са отворени, следи ни, само че не става, не е деен, не търси и храна. Не имам вяра да се задържи в това положение повече от десетина дни. Това въпреки всичко си е достижение и ние се радваме. Други по-възрастни мечки години наред не успяваха да се приспособят към естествените си условия на живот и да заспиват през зимата. За някои трябваше да минат 10 година, до момента в който се разсъни инстинктът им. " Това описа ръководителят на екипа гледачи Васил Мадолев, който е на работа от основаването на парка през ноември 2000 година В последните седмици дружно с Рику будували още 10-годишният Монти и 9-годишната Бойка от Русе. Докато Рику ги гледал да се движат в близост, му било забавно, откакто при започване на годината последните будуващи заспали, на Рику очевидно му доскучало и също легнал в гнездото. Още повече че няколко дни наред температурата се задържа много под нулата, а и натрупа сняг близо половин метър. " - в. " 24 часа ".

" Как са предпазени делфините и други китоподобни в България. Черно море има 3 типа китоподобни: Афала, муткур и елементарен делфин. Защита: И трите са предпазени от Закона за биологичното многообразие - националния закон, който транспонира за България европейските природозащитни наставления (за местообитанията и за птиците), които дефинират разпоредбите за запазване на европейското естествено завещание посредством мрежата " Натура 2000 ". Как се разграничават - външни белези: Афала (бутилконос делфин, Tursiops truncatus ponticus): Гръбният плавник на афалата е огромен и триъгълен, накривен обратно. Афалата е вписана в Червената книга на България като " уязвим " тип. Муткур (Морска свиня, Phocoena phocoena relicta) Гръбният плавник е невисок и объл. Зъбите са странично сплеснати, а не конични, както при другите делфини. Той също е вписан в Червената книга като " уязвим ". Обикновен делфин (Delphinus delphis ponticus): Гъбният плавник на елементарния делфин е триъгълен и едва закривен обратно. Обикновеният делфин е " незастрашен " тип.

И трите типа черноморски китоподобни са избрани като ендемични подвидове - т.е., заради относително изолираното си местообитание, те не се намират другаде. Всеки от тях е обект на отбрана от българските зони от " Натура 2000 " по силата на Закона за биологичното многообразие. Защо са предпазени: Според специалиста на съдружие " Зелени Балкани " Димитър Попов " главните закани са: - след дълги години комерсиален улов на китоподобни популациите се възвръщат бавно; Големият срив в рибните ресурси на Черно море, породен от свръхулов и навлизането на инвазивни типове. Например, сходната на медуза ктенофората мнемиопсис предизвиква фрапантен спад в популацията на хамсията, тъй като се храни с така наречен зоопланктон, в който е хайверът на рибите. Така този инвазивен тип понижава главния хранителен запас за китоподобни и по-едри хищни риби; Конфликти с рибарите - те са относително ново събитие и значително се дължат на забележителния срив в рибните ресурси в Черно море. Заплитането и непреднамерено хващане в разнообразни риболовни уреди (основно дънни хрилни мрежи, употребени за калкан и акули), което визира главно морската свиня и в по-малък мащаб афалата;

В последните години шумовото замърсяване се ускорява в следствие от увеличени сеизмични изследвания за петрол и газ и военноморски учения, които употребяват сонари и взривни субстанции... " - в. " Дневник ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР