Казусът с Ботевград показва трагичното състояние на активите на държавното

...
Казусът с Ботевград показва трагичното състояние на активите на държавното
Коментари Харесай

Мач без рефер за язовир "Бебреш"

Казусът с Ботевград демонстрира трагичното положение на активите на държавното дружество " Напоителни системи " и на общинските ВиК сдружения

© Цветелина Белутова " Знаете ли за какво водата тече ", попитал служителят на ВиК - Ботевград, дамата, която се е обадила в сдружението, с цел да заяви за повреда с тръбопровода пред къщата й. След отговора й, че не знае, служителят споделя: " Защото има вода. " Диалогът е отпреди няколко години. Разказва го техническото лице на Водноелектрическа централа " Бебреш ", до момента в който демонстрира затревения канал, откъдето изтича употребяваната от централата вода от язовир " Бебреш " към едноименната река, и по думите му е доказателство, че ВЕЦ-ът от дълго време не е работил.

Съоръжението, благосъстоятелност на бащата на някогашния общоприет шеф на " Лукойл България " Валентин Златев - Васил, е напът да разпали същинска война в града. Първо кметът Иван Гавалюгов разгласи, че Ботевград е застрашен от водна рецесия, сходно на Перник, и за това съществена виновност има ВЕЦ-ът. Валентин Златев пък му отговори, че за сензитивно намалелия размер на язовира е отговорно общинското сдружение ВиК " Бебреш ", което регистрира ползване от 2.5 млн. кубика на месец, а от популацията се събират пари за 9 млн. кубика, като сдружението употребява водопровода на " Напоителни системи " и подава питейната вода на ботевградчани непречистена. Според предприемача " тази скица " работи на територията на общината от 2016 година, а тези, които я ползват - кметският екип, са " проведена незаконна група ". И назова Гавалюгов " олигарх ", тъй като, като се изключи че е кмет, има и локални медии.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Размяната на остри реплики сред двамата в централните медии породи разнообразни версии кой е отговорен за източването на язовир " Бебреш " - ВЕЦ-ът, локалното ВиК или сдружението " Напоителни системи ", което стопанисва язовира. В престрелката беше включен и локалният общински баскетболен тим " Балкан ", чиито почитатели излязоха на митинг против източването на водоема и в отбрана на кмета, някогашен баскетболист, откакто Златев, който е притежател на баскетболния " Левски Лукойл ", упрекна отбора от Ботевград, че заплаща алегорични налози. Според хора от общината разразилата се медийна борба е просто епизод от войната сред предприемача и кмета още от предходния му мандат. Те напомнят рецесия с водата през 2016 година, когато равнището на язовир " Бебреш " достигнало мъртвия си размер, само че тогава от общината са употребявали разнообразни водоизточници, с които ситуацията е било овладяно и не е имало режим. Най-ощетени са били живеещите по горните етажи на блоковете, докъдето водата не е достигала. Възродиха се и спекулациите оттогава, че част от водата от язовира се отклонява към водоема до хотела на Валентин Златев.

На последните локални избори кметът на Ботевград, който завоюва първия си мандат като самостоятелен, се яви с регистрацията на партия " Мир ", без да членува в нея. Негови съперници бяха претендентът на ГЕРБ Сашо Везенков, който дълги години отговаряше за спортните клубове на " Лукойл ", и изключеният от ГЕРБ някогашен кмет от ръководещата партия Георги Георгиев. Интригата за кметския пост се реши още на първия тур с успеха на Гавалюгов.

Независимо от аргументите заплахата от нова водна рецесия и изказването на кмета, че вода в язовир " Бебреш " има единствено за два месеца, разсъни спомените на ботевградчани за 2016 година, когато язовирът е пресушен толкоз, че от дъното му са се виждали захвърлени коли. Отдръпването на водата към този момент вади на повърхността спорове на бизнес ползи и битката за власт в Ботевград. И, несъмнено, трагичното положение на активите на държавното " Напоителни системи " (под шапката на земеделското министерство) и на общинските сдружения като ВиК " Бебреш ".

Водноелектрическа централа касичка

Язовир " Бебреш " съществува от 1987 година Той е с размер 15 млн. кубика и първичното му предопределение е за промишлени и напоителни цели. Преди да стартира да черпи вода от язовира, градът разполага със лични водоизточници. Става един от клиентите на язовира с позволение да употребява 2.5 млн. кубика вода годишно. " ВиК Бебреш " обаче към момента има задоволително лични водоизточници и главно лятото и зимата се постанова да се употребява вода от язовира, изяснява шефът на ВиК сдружението Цветозар Гаврилов. Част от водата на язовира отива за напояване, като има и още няколко дребни клиенти.

През 2014 година се появява нов кандидат за водата - дребната водноелектрическа централа, план на " Агроинженеринг - 90 ", благосъстоятелност на " Агрохолд ", която се ръководи от бащата на Валентин Златев - Васил. Разрешителното на ВЕЦ-а му дава право да употребява 18.3 млн. кубика вода на година, като няма право да работи, в случай че водата в язовир " Бебреш " падне под несъмнено количество - 7.62 метра под кота преливник, изяснява шефа на " Агроинженеринг - 90 " Веселина Филипова. Първоначално ограничаването е било 5 метра под ръба на преливника, само че през 2017 година е понижено, споделят от общината.

ВЕЦ-ът продава електрическата енергия си на " ЧЕЗ Електро България " с контракта за изкупуването й от 2016 година За производството на силата сдружението има контракт със притежателя на язовир " Бебреш " - " Напоителни системи ", на което заплаща скромните 3.1 лева на 1000 кубика вода (0.0031 лева на кубик). Плаща и такса и водоползване към Басейнова дирекция. А когато централата не работи - разноските са единствено за заплати на трима души, изяснява още тя.

По думите на шефа на " Агроинженеринг - 90 " инвестицията във ВЕЦ-а е 1 млн. лева През 2014 година централата е на чиста облага от 363.4 хиляди лева, за 2015 година - 343 хиляди лева, а за 2016 година - 297 хиляди лева (числата се виждат в искова молба до съда). Или единствено за 3 години чистата обща облага на дребната централа е над 1 млн. лева Една от теориите към свадите за водата на Ботевград е, че някой е подвел Валентин Златев, обещавайки му доста по-големи облаги от ВЕЦ-а, които стартират да се изпаряват в изсъхнало време, а свадите сред ползвателите на вода - да се сгъстяват.

Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов: " Ядосах се като чух изявлението на Бойко Борисов по какъв начин кметовете сме саботирали влизането във ВиК- асоциациите и по този начин сме изгубили европейско финансиране, което не е правилно. В Ботевград общинските съветници от ГЕРБ се въздържаха при гласуването на влизането ни в асоциацията, което всъщност си е срещу. "

Фотограф: Цветелина Белутова Водата на раздора

През 2016 година язовирът пресъхва. Както и в този момент кметът упреква Златев за източването на язовира. Гавалюгов стъпва на информации, които демонстрират, че от 2014 година е имало месеци, в които ВЕЦ-ът е работил, макар че водата е била под разрешената кота, като най-фрапираща е справката за 2016 година, когато месеци наред ВЕЦ-ът работи отвън заложените параметри, само че не е спрян.

Златев на собствен ред контраатакува и " Агроинженеринг - 90 " даже завежда дело против общинското " ВиК Бебреш ", като го упреква за пропуснатите си изгоди, защото язовирът е празен и ВЕЦ-ът не може да работи. " Оказва се, че провинен за положението на язовир " Бебреш " е комерсиалното сдружение " ВиК - Бебреш ", написа в исковата си молба до окръжния софийски съд компанията, претендирайки за 100 хиляди лева като непълен иск от общ в размер на 432 хиляди лева, представляващи част от вредите под формата на неосъществена облага за времето от 01.09.2016 до 31.10.2016 година Посочената причина е непозволеното държание на ответника, изразяващо се в нерегламентираното източване на водата от язовира. Искът стъпва на това, че ВиК " Бебреш " употребило водата от язовира нелегално, без да е налице настоящ контракт за доставка на условно чиста вода от доставчика " Напоителни системи ".

Отделно в местността Чеканица, наоколо до пречиствателната станция на " ВиК Бебреш ", общинското сдружение било построило нерегламентирано байпас сред личния си тръбопровод (който не се употребявал и бил със спрян водомер) и този на " Напоителни системи ", който е за напоителни потребности. Така не се е измервало количеството на водата, която е употребило ВиК сдружението, а тази непозволена връзка също така била в неприятно положение и оттова изтичало голямо количество вода. Това не бил и единственият противозаконен байпас.

Байпаси без водомери

Байпасите към Ботевград са нещо, чието битие никой не оспорва. " Когато станах шеф на ВиК " Бебреш " през 2016 година, заварих 17 връзки, още от социализма, към тръбата на " Напоителни системи ", споделя шефът на ВиК " Бебреш " Цветозар Гаврилов. Заедно с държавното сдружение прекъснахме множеството от тях и останаха осем. За тях е невероятно да бъдат прекратени, тъй като на процедура няма различен метод да бъде подавана вода от язовира. Тези връзки са разказани в контракта сред ВиК и " Напоителни системи " и са регламентирани ", изяснява още той.

Проблем през годините се оказват не толкоз байпасите, колкото неналичието на отчетност и на водомери по тях. " Няма уреди за премерване, плащаме на база контракт. " Напоителни системи " е банкрутирало, а на тези нови връзки би трябвало да се сложат водомери ", споделя Гаврилов, като по думите му за въпросните осем отклонения това ще коства 50 - 70 хиляди лева Без водомери водата се пресмята или на база 1.5 млн. кубика ползване, или на база разрешителното от Басейнова дирекция - 2.5 млн. кубика.

Липсата на отчетност отваря необятно вратата за всевъзможни сметки. Обвиненията към ВиК сдружението се базират на информация от " Напоителни системи " за губещи се количества вода от язовира, които за 2019 година са 8 млн. кубика.Как става това? От язовира излиза една тръба и " Напоителни системи " имат водомери към другите си клиенти, в това число ВЕЦ-а, като се изключи ВиК оператора. Така разликата във водата на правилото на изключването се пада на ВиК. " Само че " Напоителни системи " не регистрират какви са загубите по тяхната инфраструктура и в последните салда беше записано " ВиК плюс загуби ", споделя кметът Гавалюгов.

Изпълнителният шеф на " ВиК Бебреш " Цветозар Гаврилов споделя, че в случай че сметките на Валентин Златев за източването на спомагателни 8 млн. кубика от язовира от сдружението и фактурирането им към клиентите са правилни, то последните, които са към 14 хиляди, би трябвало да са платили по още 714 лв. на година. Според него " Напоителни системи " имат голяма мрежа и никой не знае какво се губи в цялото поле.

Странно съглашение за трета кота

Вина във " ВиК Бебреш " не открива и съдът. От " Напоителни системи " по време на делото декларират, че " не може да се каже, че са противозаконни байпасите, защото са строени за потребностите на напояването ". В началото на 2018 година ВиК сдружението печели на първа инстанция. Според съда то е употребило отклонения, съществуващи преди построяването на ВЕЦ-а и не е налице причинно-следствена връзка сред употребената вода и пропуснатите от ищеца изгоди. " Ответникът е имал право да прави водовземане от язовир " Бебреш ", въз основа на позволение за водовземане от 2007 година на Басейнова дирекция, като въпреки да не е имало настоящ контракт сред ВиК-то и " Напоителни системи ", са фактурирани количества вода, които са заплащани ", се споделя в претекстовете.

Съдът счита още, че ВиК-то е употребило тръбопровода на " Напоителни системи ", чийто измервателен апарат не е работел, само че това още веднъж е съображение за търсене на отговорност от " Напоителни системи " или даже глоба от Басейнова дирекция и няма отношение към желае на " Агроинженеринг - 90 ". Последният не е съумял да потвърди и че " ВиК Бебреш " е употребило вода над позволените му 2,5 млн. куб.м. Не на последно място Законът за водите дава приоритет за доставката на вода за популацията пред потреблението й за хидроенергетика.

Съдебният спор приключва със странна развръзка. Семейство Златеви не апелират, а се стига до извънсъдебно съглашение с локалното ВиК. Между двете страни по делото и " Напоителни системи " през август 2018 година пък се подписва необичайно съглашение, съгласно което Водноелектрическа централа " Бебреш " може да работи при води до 12.6 метра под преливния борд на язовира. Или това е трета смяна на котата. Споразумението няма правна тежест на позволение и не излиза наяве на какво тъкмо съображение ползвателите на язовира се схващат за равнището на водата. То обаче се употребява от " Агроинженеринг - 90 " като мотив при последния скандал за водата на Ботевград и работата на ВЕЦ-а през 2019 година

Само за 3 години чистата обща облага на дребната централа е над 1 млн. лева

Фотограф: Цветелина Белутова Нова рецесия

От " Агроинженеринг - 90 " обявиха, че употребяваните от тях 749 хиляди кубика вода през миналата година няма по какъв начин да са повода за източването на язовира. " Близо 16 месеца Водноелектрическа централа " Бебреш " не работи заради дефицит на вода. Или 470 дни ", показват оттова. Изключение са 8 дни профилактика през май и 6 дни профилактика през юни. На процедура и двата пъти при профилактиката Водноелектрическа централа " Бебреш " обаче е бил в нарушаване на разрешителното му от " Басейнова дирекция ", съгласно което има право да работи при водни равнища до 7.62 метра под кота преливник. През май водата е 10.51 метра под преливника, а през юни - 9.03 метра под него.

" Това не ни е главен бизнес, не мислете, че желаеме да работим непременно ", споделя уравителят на ВЕЦ-а Веселина Филипова. Позицията й се разминава с информация от " Напоителни системи " до засегнатите институции във връзка със положението на язовира, че: " Благодарение на своевременната реакция на " Напоителни системи " и в двата случая успяхме да убедим централата да прекрати работа в този несъответствуващ диапазон на водните равнища. " От " Напоителни системи " отхвърлиха да разясняват пред " Капитал " рецесията с водата на Ботевград. От 1 април 2019 година за водата на града пък дава отговор " ВиК София Област ". Към сегашния миг " ВиК Бебреш " предава активите си на водната асоциация на Софийска област, към която беше насила да се включи, в случай че желае да получи европари за възстановяване на мрежата си.

Или Ботевград все още остава да разчита на остарялата инфраструктура на нереформирани държавни и общински структури и на органи, които не наблюдават доста сполучливо дали вложителите съблюдават разрешителните си. Междувременно водният запас ще става все по-голямо поле за борби.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР