Казанлък. Започна новата програма на Художествената галерия в Казанлък Изкуство

...
Казанлък. Започна новата програма на Художествената галерия в Казанлък Изкуство
Коментари Харесай

Стара Загора: Започна новата програма на Художествената галерия в Казанлък „Изкуство на чердже“

Казанлък. Започна новата стратегия на Художествената изложба в Казанлък „ Изкуство на килимче “, сподели за Радио „ Фокус “ Дора Зарчева, един от ръководителите на програмата. Тя разясни, че първите летни занимания са извършени в родната къща с експозиция на акад. Дечко Узунов с децата от Школа „ Арт-линия ”, с началник Ваня Запрянова. „ Идеята на програмата е Гглерията да отвори вратите на двете къщи с експозиции – на Дечко Узунов и Ненко Балкански, за деца, възпитаници и школи по изкуствата от Казанлък през летния сезон. Искаме учениците да идват при нас, да остават, да разпъват стативи и постелки, да рисуват посред двора. Искаме още и да насърчим школи, читалища и учебни заведения в взаимната им работа с галерията – да я усещат постоянно като свое място, в което ще бъдат посрещнати добре, ще им бъде занимателно и потребно по едно и също време “, сподели Зарчева.
Програмата е ориентирана към възпитаници от 5 клас при Националното учебно заведение по пластични изкуства и дизайн „ Акад. Дечко Узунов ”, Школа по изкуствата „ Ренина ”, Школа по изобразителни и приложни изкуства „ Арт линия ” и Ателие „ Пъстроцвет ” към Читалище „ Жар 2002 ”.
Занимания по програмата с мотото „ Изкуство на килимче “ ще се организират до септември. „ Под надслова Детска изложба - ателие „ Умея ли като художниците “ ще се проведат седмици на Дечко Узунов и Ненко Балкански, в които децата ще имат опция да се срещнат с тяхното творчество. В самобитната художествена академия децата ще се срещат и с цветовете, в границите на дълготрайна обучителна стратегия - „ Истината за цветовете “, сподели още Дора Зарчева.
Множество игри и приложни занимания планува програмата на Художествената изложба в Казанлък. „ Детство като на Дечко ” - под това мото дребните наследници на Дечко Узунов ще рисуват и ще създадат галерия на акварелни рисунки на шир с щипки в двора на родна къща на акад. Дечко Узунов, както е правил художникът в своето детство, при своята „ първа независима ” галерия. В раздел „ Паметта на окото ” те ще се учат да разпознават детайлите в картина. В „ Магическият свят на картината ” ще имат опция да опознаят що е рамка и наличие на картината. На 1-ви юни в галерията ще се организира пленер за детска рисунка с жури, награди и експониране на наградените произведения.
В самодейността „ Научи другия ” ще се организира взаимна работа на учениците по разкриване вярното място на стикери в експозиционен албум, който галерията приготвя - дребна брошура, в която учениците да вмъкват фотоси на картини от непрекъснатата експозиция от двете къщи-музеи на точната им позиция, съгласно създателя и наименованието.
Програмата планува и интерпретация на картина - всеки участник ще има опция да избере и пресъздаде картина от Ненко Балкански и Дечко Узунов.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР