Казанлък. В момента в община Казанлък се изпълняват няколко вида

...
Казанлък. В момента в община Казанлък се изпълняват няколко вида
Коментари Харесай

Казанлък: Социалният патронаж изпълнява четири услуги от целия спектър социални дейности за възрастни хора в града

Казанлък. В момента в община Казанлък се извършват няколко типа обществени услуги за възрастни хора, като Социалният патронаж ръководи общо четири от целия набор от услуги, сподели за Радио „ Фокус ” шефът на Социалния патронаж Пепа Димитрова. Тя разясни, че това са услугите „ Топъл обяд ”, „ Дневен център за възрастни хора ”, „ Личен помощник ” и „ Домашен обществен патронаж ”. „ Ние станахме самобитно средище на обществените услуги за възрастни хора и доста от тях привикнаха да идват тук и да ни питат за доста неща. Всеки ден помощ от нас, било като подаване на информация или документи, или общо като диалози, получават близо 500 души. ”
Основната услуга, която се предлага е „ Домашен обществен патронаж ”, която съществува от 1989 година. 99 % от ползвателите на услугата утвърждават работата на обществените служащи. Това са резултати от анкети, които предоставящите услугата оферират на потребителите за възстановяване качеството на обслужване. Услугата се дава в цялата община. Към момента 70 души са чакащи за ползватели на тази услуга. „ Лошо е, че подалите документи чакат незабавно откакто ги подадат, да стартират да получават храна, само че това не може да стане ”, сподели Пепа Димитрова и разясни, че при одобряването на потребителите се ползва самостоятелен метод, като с преимущество се одобряват тези от тях, които са напълно сами и няма кой да се грижи да тях. От 1 септември следва Домашният обществен патронаж да стартира работа по план по Закона за персоналната помощ, чиито параметри занапред ще бъдат решавани.
Другата услуга предлагана от Социалния патронаж в Казанлък е Дневен център за остарели хора. Тя се употребява най-вече от по – младежи, които получават храна или употребяват базата и услугите на Центъра денем – мерят си кръвното, получават информация за документи и периоди, в които те би трябвало да бъдат подавани и други С една част от тях, по избор, се провеждат екскурзии.
Третата обществена услуга е по плана „ Личен помощник ”. „ Тази стратегия е доста ефикасна за възрастните хора и техните близки ”, сподели Димитрова. В рамките на програмата 82 асистенти обслужват 100 консуматори. За целия интервал, в който тази стратегия работи в община Казанлък, са обслужени 200 души. По плана близки или непознати хора посещават потребителите и според от направената оценка, обитават 2 или 4 часа. В това време асистентите правят всевъзможни действия – промяна на памперси, къпане, хранене, разчистване, извършване на покупки, разходки, всичко, което изразят като предпочитание потребителите. Тази услуга е със период до 30 август 2019 година. Община Казанлък кандидатства по план за патронажна грижа, който е самобитно продължение на плана „ Личен помощник ”, само че с някои разлики. Проектът планува нуждаещите се да бъдат посещавани както от персонални асистенти, по този начин и от здравни служащи.
Четвъртата услуга предоставяна от Социалния патронаж е „ Топъл обяд ” – даване на храна на обществено слаби жители, които се дефинират от комисия назначена с кмета и взаимно с Дирекция обществено подкрепяне. В тази услуга са включени хора с най – ниски приходи, като в Казанлък ползвателите на тази услуга, която се ползва към този момент втора година, са под избрания най-малък приход от 341 лв.. „ Срокът на тази услуга е до месец декември 2019 година, само че се надяваме тя да бъде продължена ”, съобщи Пепа Димитрова.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР