Казанлък. Трима доброволци от Турция работят в Дома за възрастни

...
Казанлък. Трима доброволци от Турция работят в Дома за възрастни
Коментари Харесай

Младежи от Турция помагат на възрастни хора в един от социалните домове в Казанлък

Казанлък. Трима доброволци от Турция работят в Дома за възрастни хора „ Маргарита Асебо “ в Казанлък по план на читалището в село Шейново, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус “ . Координаторът на плана Росица Зланкова, секретар на читалището, уточни, че планът е с надпис „ Младежи с огромни сърца оказват помощ на възрастни хора “ и се осъществя в границите на Европейския корпус за взаимност към Центъра за развиване на човешките запаси. Тя акцентира, че с утвърждението на този план Народно читалище „ Освобождение – 1884 “ продължава традицията да работи с младежи от целия свят като доброволци, които да оказват помощ на локалната общественост. Целта на плана тази година е тримата доброволци от Турция – Фират Йорген, Джан Йешилоглу и Селчук Кюс, да оказват помощ в Дом за остарели хора „ Маргарита Асебо “ и да придобият опит и познания от обществените служащи в Дома, където ще работят в продължение на шест месеца.
Селчук Кюс е инженер по обучение. Той акцентира, че обича да оказва помощ на възрастните хора и по тази причина е избрал този план. „ Щастлив съм да бъда тук, тъй като обичам възрастните хора, обичам да се грижа за тях, те постоянно имат потребност някой да им оказва помощ и да приказва с тях. Ние сме тук за шест месеца и ще се опитаме да помогнем и на самия Дом “, сподели той. Доброволците приготвят и листовка, в която ще бъде отразено, какво тъкмо вършат обществените служащи в дома и по какъв начин се усещат възрастните хора в него. „ Населението има потребност от информация какво се случва тук “, сподели Селчук Кюс.
Фират Йорген е физиотерапевт и преди да пристигна в България се е занимавал с възрастни хора по отношение на специалността си. „ Когато разбрах за този план, си дадох сметка, че той дава опция и двете страни да имаме изгода. От една страна, аз като човек, който се занимава с възрастни хора, и въпреки това Домът “, съобщи той.
Джан Йешилоглу е приключил „ Бизнес администрация “. Той уточни, че е избрал този план, тъй като обича да се занимавам с деца и възрастни хора, обича да оказва помощ.
Директорът на Дома за остарели хора „ Маргарита Асебо “ Анна Кърпачева разясни, че в този дом има доста консуматори, които са мъчно преносими и тази помощ за тях е доста значима.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР