Казанлък. С подкрепата на Община Казанлък и местния бизнес беше

...
Казанлък. С подкрепата на Община Казанлък и местния бизнес беше
Коментари Харесай

С подкрепата на Община Казанлък и местния бизнес беше възстановен покривът на къща, която бе поразена от мълнии

Казанлък. С поддръжката на Община Казанлък и локалния бизнес беше възобновен покривът на къщата на семейство Иванови, която бе наводнена преди повече от месец, когато при стихия бе изумена от две мълнии, провокирали пожар, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” . В тежката за семейство Иванови обстановка Община Казанлък пое ангажимент да възвърне покрива на къщата и в границите на няколко седмици този ангажимент бе изпълнен. Дарени бяха 23 хиляди 200 лв. под формата на строителни материали и труд.
Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова персонално управлява осъществяването на дейностите. „ Възстановяването на покрива се случи с дарителски средства. Ролята на Общината беше да обезпечи материалите, връзката с хората, които желаят да оказват помощ, да създадем организацията с планиране на структурата, да организираме работата на място и да осигурим къде да нощуват стопаните на къщата. Така че, Община Казанлък не е отделила нито стотинка от бюджета си, само че подкрепя процеса с логистика, с експертна помощ и съгласуваност. Постигнато е това, което най – доста плашеше стопаните, че дъждовете са доста, а няма покрив. Е, към този момент имат покрив ”, сподели кметът.
На помощ за ремонта на покрива на потърпевшата къща се притекоха общо петнадесет казанлъшки компании - тринадесет с материали и две строителни.
„ Гръмотевицата беше изгорила целия покрив ", уточни Тодор Цанев от една от компаниите, притекла се на помощ. „ Заедно с други компании възстановихме покрива и мисля, че направихме положително за едни пенсионери. Кварталът, в който е къщата е подобен, че няма гръмозащитни съоръжения, това са еднофамилни, двуфамилни къщи. Проблемите, които срещнахме по време на работа бяха свързани с метеорологичната конюнктура, съвсем всеки ден валеше, служащите нямаха опция да работят целодневно и все пак, взаимно с Община Казанлък, считам, че се справихме ”, сподели още той
„ В подобен миг би трябвало да се сплотяваме и да помогнем ", съобщи Георги Щерев, обезпечил една част от строителните материали. „ Напълно естествено и обикновено е това, което направихме дружно с сътрудниците. Успяхме за малко време, с помощта на положителната организация на Община Казанлък, да възстановим покрива на къщата изцяло ”, добави той.
„ Подкрепяме Общината в такива положителни начинания, в такива обстановки би трябвало да бъдем задружни и нещата се получават ”, сподели Гергана Драганова, представител на една от компаниите подмогонала със строителни материали дейностите.
Петър Курдов, началник на строителната компания осъществила дейностите, изрази задоволство от свършената работа. „ Община Казанлък съумя да ни провежда. Удовлетворени сме от работата, която свършихме, би трябвало да си оказваме помощ, по тази причина сме хора ”, уточни той.
Собственикът на къщата Михаил Иванов сподели, че до този миг сходно нещо не се е случвало. „ Всичко стартира и протече доста експедитивно. Цяла строителна бригада работи по покрива, започнаха да идват материали и стартира възобновяване. Това, което бе направено от кметството, обществеността и особено от госпожа Стоянова е нещо неповторимо, което в моя живот не се е случвало. Много значимо беше да бъде изработен покривът, това е помощ, която е неоценима и до момента не мога да схващам изцяло добрината на хората от Казанлък. Ние не живеем непрекъснато в тази къща, живеем във Варна, само че доста постоянно си идваме, това е моята бащина къща. Бях изгубил всякаква вяра, че ще си върна живота посредством нея, само че ето, че става. Ако госпожа Стоянова, Общината и компаниите не бяха помогнали, аз не знам от кое място щях да намеря тези над 20 хиляди лв. за покрива. Той и до ден сегашен щеше да не е затрупан и щеше да стои във типа, в който пожарникарите си потеглиха ”, добави той.
Тепърва следва главният ремонт на къщата. Семейство Иванови е почнало главно възстановителни действия в горния и приземния етажи на постройката, с цел да може в нея да се живее. Но съгласно Михаил Иванов това ще бъде един много сложен и нескончаем развой, тъй като е обвързван със средства, с които фамилията не разполага. Малко преди мълниите да поразят къщата, в продължение на близо четири години е юридически главен ремонт, в който са вложени всичките спестявания на Иванови.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР