Казанлък. От средата на месец септември ще бъдат подновени разкопките

...
Казанлък. От средата на месец септември ще бъдат подновени разкопките
Коментари Харесай

Казанлък: От средата на месец септември ще бъдат подновени разкопките на гробницата край село Розово

Казанлък. От средата на месец септември ще бъдат възобновени разкопките на гробницата край село Розово, сподели за Радио „ Фокус ” Меглена Първин, археолог в Исторически музей „ Искра ”. През лятото на 2018 година тя бе разкрита от доцент доктор Георги Нихризов, от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките и Меглена Първин. Това е втората гробница, след Казанлъшката, със непокътнат купол, само че без фрески. В нея са открити елементи от човешки скелет, в това число черепът – разпилени на дъното на гробната камера. След иманярска инвазия в гробницата край Розово не бе открит никакъв археологически материал.
„ 14 тухлени гробници са проучени към този момент и те се датират от интервала на 3 век прочие Хр. Вероятно и гробницата край Розово датира от същия интервал. От известните гробници, открити към Севтополис и Мъглиж, тази е най – дребната и много по – повърхностно изпълнена. За разлика от Казанлъшката заварката на тухлите е от глина, а не от хоросан ”, това е мнението на доцент Нихризов.
През 2010 година иманяри разкриват в могилата край Розово тракийска гробница, като в огромна степен са унищожили част от нея. През 2018 година Исторически музей „ Искра “ обезпечава средства, с цел да стартират действителни разкопки. Екипът на доцент Нихризов открива добре непокътнат монумент като гробна камера, само че предгробното оборудване е съвсем изцяло унищожено. Доц. Нихризов съобщи, че става дума за гробница от елинистическата ера от вида на казанлъшката, построена от тухли, куполна гробница, с малко предгробно помещение. Това е втората такава изцяло непокътната куполна гробница, тъй като в Казанлъшката долина са открити няколко при по – ранни разкопки, построени от тухла, само че непокътнати единствено в основата си. Още в древността те са разрушени и материалът е употребен за други градежи. Гробницата при село Розово е най – дребната от всички открити до момента. Вътрешният диаметър на гробната камера е 2, 16 метра, толкоз е и височината и.Куполът и е затрупан с каменна плоча. Изградена е от 23 реда печени тухли с разнообразни размери и друга форма. Някои от тухлите са с огромна дебелина. Според доцент Нихризов евентуално всичко е пригаждано взависимост от нуждата. Наблюденията при разкопките демонстрират, че тухлите са печени на място и подготвяни според от това, какво е било належащо на строителя и архитекта.
Пред входното помещение на гробницата е имало заслон затрупан с керемиди – конски вид, солени, огромни плоски керемиди. Според археолозите структурата на навеса е била дървена. Такива навеси са открити и при други гробници в Казанлъшко – „ Шушманец “, „ Грифони “, „ Хелвеция “. Гробнцата е била облицована извън с речни камъни, което укрепва оборудването и оказва помощ за дренирането.
През 2018 година доцент Георги Нихризов изрази мнение, че за социализацията на гробницата край Розово са нужни близо 100 хиляди лв..
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР