Казанлък. Изложбата Късносредновековни съкровища ще бъде представена в Исторически музей

...
Казанлък. Изложбата Късносредновековни съкровища ще бъде представена в Исторически музей
Коментари Харесай

Стара Загора: Изложбата „Късносредновековни съкровища” ще бъде представена в Исторически музей „Искра“ в Казанлък

Казанлък. Изложбата „ Късносредновековни съкровища ” ще бъде показана в Исторически музей „ Искра “ в Казанлък. Това сподели за Радио „ Фокус ” шефът на музея доктор Момчил Маринов. Той уточни, че експонатите в изложбата са от фонда на Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките, който е и един от уредниците на събитието, с поддръжката на Община Казанлък и Исторически музей „ Искра ”. Изложбата се провежда във връзка със 150 години от основаването на Българската академия на науките. Тя показва над 240 експоната – едни от най-интересните и богати съкровища от епохата на късното средновековие. Ще бъдат показани украшения от някои от най-важните съкровища, като тези от село Бохот, Плевенско, от село Боженица, Ботевградско, от село Главановци, Берковско, от село Горна Бела речка, Берковско, от село Костичовци, Видинско, от Несебър, Царево, Бургаско, и от село Василовци, Ломско. Предполага се, че показаните съкровища са дело на майстори от Чипровската златарска школа. „ Историческите сведения потвърждават, че с изключение на като султански монетен двор през ХVІ в. Чипровци се е развил и като ювелирен център, може би най-големият през епохата. Разполагайки със лични рудници, градът се специализира в направата на разнообразни предмети с висока художествена стойност ”, сподели още Маринов.
За изложбата е издадена и листовка, която се състои от две елементи. В първата част са показани епохата на късното средновековие, занаятът на златарите, както и изворите за накитите от късното средновековие. Във втората част са показани съкровищата, които вземат участие в изложбата. Автор на текстовете и куратор на изложбата, е доктор Елена Василева от Секцията за средновековна археология на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките.
Изложба „ Късносредновековни съкровища от фонда на НАИМ при Българска академия на науките ” ще бъде открита на 8 август от 17.30 часа в Исторически музей „ Искра “ и ще може да бъде посетена до 16 декември 2019 година
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР