Казанлък. Изложба Празник на розата – началото... ще бъде открита

...
Казанлък. Изложба Празник на розата – началото... ще бъде открита
Коментари Харесай

Стара Загора: Изложба „Празник на розата – началото...” ще бъде открита на площад „Севтополис”, като част от програмата на Фестивала на розата

Казанлък. Изложба „ Празник на розата – началото... ” ще бъде открита на площад „ Севтополис ”, като част от програмата на Фестивала на розата, сподели за Радио „ Фокус ” Бедрос Азинян, създател на изложбата. Тя показва развиването на розопроизводството и розопроизводителите в казанлъшкия край. „ В тези години фотографията е била безценен поминък, не всеки е имал опцията да снима. Тогавашните семейства розопроизводители в Казанлък - Папазови, Шипкови, Фратеви са канели фотографи, които да снимат тяхното присъединяване в интернационалните изложби в Париж, Лондон, Ню Йорк, където те са представяли своята продукция от рози ”, разясни Азинян. Изложбата експонира точно това начало и показва Казанлък като център на розопроизводството. Още през 1902 година има сведения за осъществяване на Празник на розата в Казанлък, за настроението което е създавал през месеците май и юни.
В експозицията са включени и фотоси, които са изложени за първи път, да вземем за пример, освещаването на Лъвовата чешма през 1903 година в центъра на Казанлък. „ Това е фотография, която вижда бял свят за първи път, а и редица други фрагменти – някои известни, други не ”, сподели Азинян. В изложбата са показани и моменти от първия избор на Царица Роза през 1970 година, първото карнавално общоградско шествие. Тя обгръща интервала от 1902 година до 1980 година.
Организаторите плануват и второ издание на изложбата, в което да бъде показана и останалата история на Празника.

Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР