Казанлък. Фондация Проект Бузлуджа започна дейности за опазването на мозайките

...
Казанлък. Фондация Проект Бузлуджа започна дейности за опазването на мозайките
Коментари Харесай

Фондация „Проект Бузлуджа” започна дейности за опазването на мозайките от външния кръг на паметника Бузлуджа

Казанлък. Фондация „ Проект Бузлуджа ” стартира действия за опазването на мозайките от външния кръг на паметника Бузлуджа, сподели за Радио „ Фокус “ арх. Дора Иванова от фондацията. Тя разясни, че на този стадий 10 от 14-те мозайки ще бъдат опазени от съсипия, с помощта на екип от доброволци, реставратори и строители.

След два сполучливи плана за правене на „ План за запазване и ръководство ” през 2019 и за „ Стабилизиране на мозайките от вътрешния кръг ” през 2020, финансирани от фондация „ Гети ”, тази година „ Проект Бузлуджа ” продължава с акция, подкрепена от донори с дребни и по-големи суми.
Тази седмица екип от реставратори работи по стабилизирането на мозайките под управлението на проф. Томас Данцл, началник катедра „ Реставрация ” на Техническия университет в Мюнхен и доктор Никифор Харалампиев, гл. ас. катедра „ Реставрация ” към Националната художествена академия.

Започва и построяването на краткотрайно защитно покритие над мозайките, което ще ги защищити от тежките метеорологичните условия, причиняващи разрухата. За тази цел екип от 20 доброволци от Франция, Англия, Русия и Нидерландия към този момент внесе дървения материал в постройката, а професионални строители стартират построяването му тази седмица.

Инициативата на Фондация „ Проект Бузлуджа ” има поддръжката на Областна администрация Стара Загора, на Община Казанлък, на донори, доброволци и съидейници.

Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР