Казанлък. Фондация Проект Бузлуджа започна дейности за опазването на мозайките

Казанлък. Фондация Проект Бузлуджа започна дейности за опазването на мозайките ...

Фондация „Проект Бузлуджа” започна дейности за опазването на мозайките от външния кръг на паметника Бузлуджа


Казанлък. Фондация „Проект Бузлуджа” започна дейности за опазването на мозайките от външния кръг на паметника Бузлуджа, каза за Радио „Фокус“ арх. Дора Иванова от фондацията. Тя поясни, че на този етап 10 от 14-те мозайки ще бъдат опазени от разруха, благодарение на екип от доброволци, реставратори и строители.

След два успешни проекта за изготвяне на „План за опазване и управление” през 2019 и за „Стабилизиране на мозайките от вътрешния кръг” през 2020, финансирани от фондация „Гети”, тази година „Проект Бузлуджа” продължава с кампания, подкрепена от дарители с малки и по-големи суми.
Тази седмица екип от реставратори работи по стабилизирането на мозайките под ръководството на проф. Томас Данцл, ръководител катедра „Реставрация” на Техническия университет в Мюнхен и д-р Никифор Харалампиев, гл. ас. катедра „Реставрация” към Националната художествена академия.

Започва и изграждането на временно защитно покритие над мозайките, което ще ги предпази от тежките метеорологичните условия, причиняващи разрухата. За тази цел екип от 20 доброволци от Франция, Великобритания, Русия и Нидерландия вече внесе дървения материал в сградата, а професионални строители започват изграждането му тази седмица.

Инициативата на Фондация „Проект Бузлуджа” има подкрепата на Областна управа Стара Загора, на Община Казанлък, на дарители, доброволци и съмишленици.

Славяна ГАЙДАРОВА

Източник: focus-news.net