Казанлък. Едно от знаковите за местната културна общност в Казанлък

...
Казанлък. Едно от знаковите за местната културна общност в Казанлък
Коментари Харесай

В продължение на 96 години в Казанлък излиза едно от знаковите за местната културна общност издания - списание „Кула“

Казанлък. Едно от знаковите за локалната културна общественост в Казанлък издания е литературно списание „ Кула “, сподели за Радио „ Фокус ” неговият основен редактор Румен Денев. Списанието, което има 96-годишна история, сега се издава с финансовата поддръжка на Община Казанлък, която има и авторските права над изданието. Изработен е и специфичен правилник за издаването му, който дефинира какви изявления се позволяват, какъв е редът за кандидатстване за издание, образуван е публицистичен екип с основен редактор Румен Денев и членове Гергана Атанасова и Диана Рамналиева. Художественото оформление на списанието е на Иван Гайдаров.
„ Метафората за облика на кулата е доста мощна и можем в нея да открием доста страни. Мисля, че е доста удачна концепцията на списанието и не сме ощетили нито един от създателите. Списанието е като една обща галерия, едно общо литературно пространство, където разнообразни създатели биват представяни без тематиката да бъде обща за списанието. Основното тук е в един поток на поколенията, ние няма да съблюдаваме единствено една линия на хармония, а ще съблюдаваме регламента признат от Общински съвет, където е записано, че в списанието разгласяват най-много локални създатели, с цел да се построяват те креативен, от всички генерации “, сподели основният редактор на „ Кула “ Румен Денев.
Една от задачите на списанието е да притегля млади създатели, както и такива, които са от Казанлък, само че живеят надалеч от родния си град.
Списанието излиза четири пъти в годината.
Списание „ Кула “ е основано през далечната 1923 година, като през годините то е минало през редица премеждия, с цел да го има и до през днешния ден. Корицата му е направена от гениалния художник Иван Милев.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР