Казанлък. До 2020 г. над 80% от съществуващата образователна инфраструктура

...
Казанлък. До 2020 г. над 80% от съществуващата образователна инфраструктура
Коментари Харесай

Зам.-министър Деница Николова: До 2020 г. ще обновим над 80% от образователната инфраструктура в страната

Казанлък. До 2020 година над 80% от съществуващата просветителна инфраструктура в страната, включваща детски ясли и градини, учебни заведения, гимназии и университети ще бъде напълно актуализирана. За тази цел се влагат над 624 млн. лева по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година Това сподели в Казанлък заместник-министърът на районното развиване и благоустройството и началник на ръководещия орган на европейската стратегия Деница Николова, оповестиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие . Заедно със заместник-кмета на община Казанлък Цветолина Симеонова тя откри обновената детска градина „ Слънце “. Детското заведение е издигнато преди 30 години и от този момент не е ремонтирано. Градината е изцяло реновирана и обзаведена с нови мебели, в това число и нова кухня, по план „ Обновяване на просветителна инфраструктура в Община Казанлък “ на стойност над 9,5 млн. лева, обезпечени от Оперативна програма „ Региони в напредък “ 2014-2020 година По него се ремонтират общо осем просветителни институции в Казанлък – 3 детски градини и пет учебни заведения. Освен постройката са ремонтирани дворното пространство, в което са направени нови спортни площадки и атракциони, в това число стадион с атлетическа писта. Подменена е и системата за отопление, основани са нови зелени и цветни зони.
Зам.-министър Николова акцентира, че образованието е главен приоритет на държавното управление и в тази връзка се прави доста. „ Целта ни е децата да получават по-добро обучение и грижи, а преподавателите да работят в по-качествена среда. Вече виждаме резултата от напъните на държавното управление, локална власт и изпълнителите и уповавам се, той се цени от всеки, тъй като по този начин се трансформира и стандарта на живот в обитаемоте места “, означи тя.
В Казанлък заместник-министърът инспектира и реконструираното междублоково пространство в кв. „ Изток “, част от дейностите по Проект „ Обновяване на градската среда в град Казанлък “, финансиран по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година, по който в града се влагат над 5,6 млн. лева Той включва реорганизация и рехабилитация на четири улици и прилежащите им тротоари и възобновяване на две междублокови пространства. Зам.-министърът ревизира облагородените градски пространства, новите кътове за отдих и игра, детски площадки, фитнес уреди и площадки за спортни действия.
В подбалканския град зам.-министър Деница Николова организира информативен ден за разпространение на вложенията в туризма и градската среда, предоставяни посредством финансови принадлежности по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година Във форума участваха представители на министерствата на туризма, културата, районното развиване и благоустройството и фонд медиатора, финансиращ планове. Към осведомителната акция имаше необятен публичен интерес, а присъстващите се срещнаха с опциите за реализация на планове за развиване на туризма и възстановяване на градската среда.
Зам.-министър Николова изясни, че за Южна България предоставеният финансов запас е в размер на 220,5 млн. лева, от които 135,5 млн. лева са от Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 и 85 млн. лева съфинансиране от обединението-ДЗЗД „ Фонд за устойчиви градове “, което включва ОББ, Фонд ФЛАГ, Фонд за стабилно градско развиване и Българска консултантска организация. „ Инвестициите в туристически забележителности и обекти - културни полезности с национално и международно значение могат да се финансират единствено с финансови принадлежности, като има опция някои планове да получат и отчасти безплатна помощ. Целта е да подтикваме частни вложители, неправителствен бранш, цивилен организации, които имат предпочитание да се включат в планове за развиване на туристически обекти. Например – възобновяване на замъци и манастири, които да притеглят повече туристи, а в същото време да подтикват бизнеса посредством изработката на настанителна база, заведения за хранене, места за продажба на сувенири и други Всички обекти от национално и международно значение, включени в листата на Министерството на културата “, сподели Николова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР