Кайро. България и Египет, наред с изключителните природни, исторически и

...
Кайро. България и Египет, наред с изключителните природни, исторически и
Коментари Харесай

Премиерът Бойко Борисов: България гради „мостове“ на сътрудничество с Египет на фона на глобалното решение на ЕС да работи все по-близо с тази държава

Кайро. България и Египет, наред с изключителните естествени, исторически и културни полезности, които имат двете страни, имат и еднообразно отношение към етническата приемливост. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов на брифинг в Кайро след срещата с президента на Арабска република Египет Абдел Фаттах Ас-Сиси, оповестиха от държавната осведомителна работа. Българският министър председател посочи сферите, които имат капацитета да бъдат „ мостове “ на съдействие сред двете страни – образованието и науката, осведомителните технологии и нововъведенията. Борисов означи и готовността на египетската страна да се направи университет, който да може да поеме това, което нашите университети, учебни заведения и Българска академия на науките основават.
По време на срещата е контрактувано да се засилва работата на Смесената комисия за икономическо, научно и техническо съдействие, както и работата на отрасловите министри точно в сферите от съвместен интерес, измежду които са също опазването на здравето, строителството и туризма. „ Запознах президента с опциите на България, на Балканите, за създаване на хранителни хъбове. Можем да осигурим доста повече издръжка за местата, където хората живеят в Африка в огромна беднотия “, добави министър председателят Борисов.
Българският министър-председател подчертава още върху съдействие в битката с миграцията, с противозаконния експорт на културно-исторически полезности, с транснационалната престъпност, в областта на сигурността и битката с тероризма.
Премиерът Борисов благодари за изключителното гостолюбие и означи смисъла на програмата на президента Ас-Сиси за това Египет да бъде постоянна, сигурна и безвредна страна, тъй че да се усили туристическия поток. Министър-председателят съобщи на египетския президент поздрави от името на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, като означи, че се приготвя Срещата ЕС-Египет през февруари. По думите на Борисов актуалната аудиенция е извънредно навременна на фона на световното решение на Европейски Съюз да работи все по-близо с Египет.
Благодаря на България, че дава опция гласът на Египет да доближи до Европейски Съюз и да се чуе посланието, че Египет е значим фактор на непоклатимост в района, означи от своя страна президентът Абдел Фаттах Ас-Сиси. Той изрази вяра, че Смесената комисия за икономическо, научно и техническо съдействие ще се събере още при започване на идната година. „ Разговорите ни протекоха прелестна атмосфера “, означи египетският президент и добави, че са били наранени редица тематики като миграцията и трансграничната престъпност.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР