Каварна Бунтът на каварненци и тяхната саможертвена борба срещу петвековния

...
Каварна Бунтът на каварненци и тяхната саможертвена борба срещу петвековния
Коментари Харесай

Каварна: Градът отбелязва 141 години от Каварненското въстание

Каварна Бунтът на каварненци и тяхната саможертвена битка против петвековния подтисник по време на Освободителната война остават в историята на града, а и в цяла Добруджа. Каварненци високо ценят подвига на своите предци и прародители, вдигнали се заедно с оръжие в ръка да отвоюват свободата на своя град. В знак на благодарност, на 23 юли 2018г. във връзка 141 години от въстанието, в 11.00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Андрей Василев – Амира, на площад „ Защитата на Каварна ”. Това оповестиха от пресцентъра на Община Каварна.
След десанта на съветските войски, на 22 юни 1877 година при Мачин, каварненци и българи от близките села героичен бранят града от башибозушки орди, локални турци и черкезка кавалерия, които трансформират Добруджа в пепелища. Тези събития стават известни в историята като Каварненско въстание.
Над трихилядна орда обсажда барикадираната от 25 юни Каварна, в която са другар и бежанци от близките села. Начело на отбраната застава каварненският търговец и национален врач Андрей Василев Димитров с прякор Амира. Наред с Амирата застават и Петър Абаджията от Търново, Жечо Крачитала и П. Х. Тодоров, и двамата от Котел, локалните Никола Терзи, Димитър Папазоглу и други За малко време Андрей Василев съумява да вдъхне възприятие на увереност и в мирния земеделец, и в внимателния жител, и в покорния селяндур и направил от тях неустрашими бойци за самоотбрана. След 14 дни турците преодоляват защитата и се отдават на плячка, кръвопролитие и изнасилвания, а най-после подпалват града. Някои от оживелите бранители се насочат към останките от крепостта Калиакра, други се укрепяват в новото българско учебно заведение, а Амира препуска към съветските позиции да търси помощ.
Каварна е избавена от цялостно заличаване, а жителите ѝ от крах, с помощта на арменеца Еранос Ераносян, шеф на военния телеграф в Балчик, който без разрешението на властта, изпраща депеша до непознатите консули във Варна и посланици в Цариград, в която оповестява за тежкото състояние. Дипломатите реагират незабавно пред Високата врата и принуждават турските управници да изпратят военни кораби, въпреки преди този момент неведнъж да отклоняват молбите на каварненци.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР