Католическият свят се подготвя да посрещне Великден и тази година

...
Католическият свят се подготвя да посрещне Великден и тази година
Коментари Харесай

Папа Франциск проведе церемонията Via Crucis на пустия площад "Свети Петър"

Католическият свят се приготвя да посрещне Великден и тази година в изискванията на строги ограничавания поради следващата вълна на пандемията от ковид.

За втора поредна година папа Франциск оглави извънредно религиозно шествие, което съгласно католическата традиция се организира вечерта на Разпети петък.

Поради пандемията ритуалът не се организира отвън стените на Колизеума, а на площад „ Свети Петър “ във Ватикана.

Все отново - за разлика от предходната година, когато шествието с присъединяване на не повече от 20 души мина в изискванията на локдаун, тази година имаше към двеста участници. 

Освен това текстовете на 14 позиции, символизиращи епизодите на изкачването на Христос на Голгота и неговото мъченическо гибел на кръста, бяха прочетени от деца от благотворителни домове за фамилии с компликации.

Децата също участваха в тяхното написване, разказваха дребни истории от всекидневието им, които бяха поучителни от позиция на християнския морал, а също по този начин рисуваха съпътстващи тематични рисунки.

Шествието беше показано онлайн по малкия екран, както и излъчено по разнообразни интернет канали.

Както и през миналата година, фрагментите от празния площад се трансфораха в знак на пандемията. Площадът на Ватикана също ще остане празен в неделя, когато понтификът ще насочи обичайното великденско обръщение „ към града и света “.

Тъй като Италия разгласи локдаун в дните на Великденските празници, наличието на вярващи е невероятно. По-рано работа, водена от Франциск, се състоя в базиликата „ Свети Петър “. На нея участваха впечатляващ брой кардинали измежду към 200 вярващи.

Докато на богослужението в петък предходната година участваха единствено няколко души.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР