Католическият свят отбелязва Разпети петък.Във Ватикана вечерната литургия за втора

...
Католическият свят отбелязва Разпети петък.Във Ватикана вечерната литургия за втора
Коментари Харесай

Католическият свят отбелязва Разпети петък

Католическият свят отбелязва Разпети петък.

Във Ватикана вечерната литургия за втора поредна година ще се организира навън поради пандемията и при строги противоепидемични ограничения на площад „ Свети Петър “.

Папа Франциск ще води литургията, която стартира след два часа.

Тази година рисунки на някои деца ще съпровождат папа Франциск в Кръстния път, а обредът ще се лъчение онлайн.

За празниците Италия стегна още повече ограниченията и е в цялостна карантина. А от на следващия ден влизат в действие и ограничавания за излизане.

Посещавана преди от над 30 000 туристи на ден, в този момент базиликата „ Свети Петър “ приема едвам по няколко стотин души дневно.

Доц. Емилия Занкина е ректор на Римския клон на Университета Темпъл и от 10 месеца живее със фамилията си в Рим. Използва деня преди възбраната за излизане, с цел да се разходят из града.

„ Рим преди Великден е много пуст и празен. Повечето от хората се изнесоха по къщите си из страната. Не може да излизаме, да се събираме и да вървим по заведения за хранене. Но в същото време имаме едно успокоение и хубост единствено за нас “, споделя тя.

Католическата черква беше мощно ударена от пандемията и доста свещеници изгубиха борбата с вируса. През буйната седмица Ватикана провежда имунизирането на 1200 души от уязвими групи. Папата изненадващо посети един от имунизационните центрове и беседва с медицинските екипи и хората, които чакат.

След Великденския локдаун Италия няма да разхлабва фрапантно противоепедимичните ограничения. До края на април ще останат затворени питейни заведения, заведения за хранене, театри, кина и музеи. Само учениците от 1-ви до 6-ти клас и студентите първокурсници ще имат присъствени занятия.

На фона на цялостната обсада и рестриктивните мерки в неделя в Италия ще отворят 25 изборни секции, в които българските жители ще могат да гласоподават.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР