Католически свещеници започнаха в Германия мащабна акция за благославяне на

Католически свещеници започнаха в Германия мащабна акция за благославяне на ...

Хомосексуални бракове: германски свещеници тръгват срещу Ватикана


Католически свещеници започнаха в Германия мащабна акция за благославяне на хомосексуални двойки, след като Ватикана отново потвърди наскоро, че категорично се противопоставя на този вид брачни съюзи, предаде Франс прес.

Над 100 църкви в страната организират брачни церемонии, открити "за всички, които се обичат" - хомосексуални, лесбийки и хетеросексуални, с което се присъединяват към инициативата "любовта побеждава", лансирана от свещеници, дякони и доброволци.

"Издигаме глас и казваме: ще продължим да подкрепяме онези, които започват общ живот и ще благославяме съюза им", подчертават организаторите в интернет.

Очаква се кампанията, разкритикувана от Епископската конференция, да стане многодневна. Тя обхваща и разведените, които по принцип не могат да сключат повторно църковен брак.

В средата на март ватиканската Конгрегация по въпросите на вероучението разпространи текст, с който отново потвърди, че хомосексуалността се гледа като на "грях" и че е невъзможно еднополови двойки да получат църковна благословия за брак. През март 2600 свещеници, богослови и светски лица подписаха петиция с протест срещу този курс. Същевременно католическата църква в лицето на германския синод работи по реформа, засягаща деликатни теми като безбрачието, женените духовници и възможността да се обръща повече внимание на миряните и на жените.

Източник: mediapool.bg