Католически свещеници започнаха днес в Германия мащабна акция за благославяне

...
Католически свещеници започнаха днес в Германия мащабна акция за благославяне
Коментари Харесай

Хомосексуални бракове: германски свещеници тръгват срещу Ватикана

Католически свещеници започнаха през днешния ден в Германия огромна акция за благославяне на хомосексуални двойки, откакто Ватикана още веднъж удостовери неотдавна, че изрично се опълчва на този тип брачни съюзи, съобщи Франс прес.

Над 100 църкви в страната провеждат брачни церемонии , открити " за всички, които се обичат " - хомосексуални, лесбийки и хетеросексуални, с което се причисляват към самодейността " любовта побеждава ", стартирана от свещеници, дякони и доброволци.

" Издигаме глас и споделяме: ще продължим да поддържаме тези, които стартират общ живот и ще благославяме съюза им ", акцентират уредниците в интернет.

Очаква се акцията, разкритикувана от Епископската конференция, да стане многодневна. Тя обгръща и разведените, които по принцип не могат да сключат наново църковен брак.

В средата на март ватиканската Конгрегация по въпросите на вероучението популяризира текст, с който още веднъж удостовери, че хомосексуалността се гледа като на " грях " и че е невероятно еднополови двойки да получат църковна благословия за брак . През март 2600 свещеници, богослови и всемирски лица подписаха петиция с митинг против този курс. Същевременно католическата черква в лицето на немския синод работи по промяна, засягаща деликатни тематики като безбрачието, женените духовници и опцията да се обръща повече внимание на миряните и на дамите.

По фасадите на доста църкви в Германия се появиха флагове в цветовете на дъгата.

" Трябва най-накрая да признаем, че Църквата е част от живота и освен при положение на брак сред мъж и жена, а във всички случаи на връзки, построени въз основата на религия, почитание и обич ", съобщи Биргит Мок от управлението на синодалната група, натоварена с въпросите на сексуалността.

Германският синод поначало е гледан с огромно съмнение от Ватикана и от най-консервативните свещеници като архиепископа на Кьолн Райнер Мария Вьолки, които се опасяват църквата в Германия да не се отдели от цялата католическа черква. Някои обаче считат, че католическата черква би трябвало да се модернизира на фона на отлива на вярващите от нея поради педофилски кавги и дефицит на нови свещеници. Католическата черква в Германия към момента има най-вече почитатели в страната, само че през 2019 година броят на членовете й спадна на 22,6 милиона - с два милиона по-малко, в сравнение с през 2010 година, когато избухнаха първите кавги поради полов тормоз на малолетни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР