Като заплаха за мира и съюзници, и противници на САЩ

...
Като заплаха за мира и съюзници, и противници на САЩ
Коментари Харесай

САЩ в изолация заради решението за Западния бряг

Като опасност за мира и съдружници, и съперници на Съединени американски щати на международната сцена окачествиха решението на Вашингтон да не счита за противозаконни израелските селища в окупираните палестински територии на Западния бряг на река Йордан. Единствено израелският министър председател Бенямин Нетаняху приветства Доналд Тръмп - че е премахнал огромна историческа несправедливост.

Европейският съюз прикани Израел, като окупационна мощ, да спре да гради еврейски селища в палестинските територии. В Организация на обединените нации обясниха, че такова обвързване произтича от четвъртата Женевска спогодба от 1949-а, както и от голям брой мнения на интернационалните правни институции.
Рупърт Колвил, представител на Върховния комисар на Организация на обединените нации за човешките права: Например на Международния съд на Организация на обединените нации от 2004-а - че израелските селища на Западния бряг, в това число в Източен Ерусалим, са в нарушаване на интернационалното право.
И Евросъюзът, и Русия се притесняват от ескалация на напрежението. Остро реагира още Турция и даже Египет и Йордания - единствените арабски страни, които имат мирни контракти с Израел. На двата полюса, предстоящо, бяха реакциите на Израел и на палестинците.
Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел: Много съм разчувствуван. Оттук ни прогониха по време на войната за самостоятелност през 1948-а. Тръмп поправя една голяма историческа несправедливост.Саеб Ерекат, палестински народен представител: " Тази американска администрация е опасност за международния мир. Международното право е с нас - окупираните палестинци. "
Държавният секретар Майк Помпео изясни, че Вашингтон не се пробва да диктува да стане ли Западният бряг или не част от бъдеща палестинска страна. За това би трябвало да договарят директно израелците и палестинците. Последните обаче отхвърлят да влизат в разговор с медиатор администрацията на Тръмп, който през последните години призна Ерусалим за столица единствено на Израел, както и суверенитета на тази страна върху окупираните Голански възвишения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР