Като всяко друго животно и порчетата страдат от някои болести.

...
Като всяко друго животно и порчетата страдат от някои болести.
Коментари Харесай

Болести при домашното порче

Като всяко друго животно и порчетата страдат от някои заболявания. Макар и да не са болнави по природа, от време на време те въпреки всичко могат да се разболеят. Тогава най-често се следят диария, паразити, проблеми със сърцето и някои тумори.

Диария

Диарията не е болест сама по себе си, а по-скоро симптом за гастроентерологичен проблем. При порчетата фекалиите могат да станат тъмни или зелени на цвят, лъскави и с прекомерно остра миризма според от положението. Понякога животните с диария даже не наподобяват заболели на пръв взор. При други обаче са следи липса на вкус, повръщане, намаляване, заспалост и дехидратация. Вътрешните паразити са чест извършител, както и ентеровируси и ротавируси. Понякога салмонелата също може да бъде причина за диария.

Паразити

Както котките и кучетата, порчетата могат да се заразят с разнообразни вътрешни и външни паразити, като да вземем за пример бълхи. Годишното микроскопско проучване на фекалиите разрешава диагностициране и изписване на съответно лекуване за вашия любим. Външните паразити като балхи, кърлежи и други също се срещат постоянно при поровете, само че лекуването им е елементарно с подобаващите медикаменти предложени от ветеринар.

 Домашното порче Снимка: Sir_Tommy/ pixabay.com

Тумори и рак

Порчетата постоянно развиват рак в ранен стадий от живота си. Тъй като навременното разкриване е от изключителна значимост за лекуването, всяко животно би трябвало да минава най-малко един път годишно на обзор. Това се отнася изключително доста за порчетата над три годишна възраст. Изследването включва кръвен тест, рентгенова фотография и тест на урината. Най-често срещаните типове рак при поровете са този на панкреаса, на лимфните възли и на кожата. Ако забележите издутина върху вашия любим, незабавно се свържете с ветеринар, тъй като при бърза реакция, диагнозата рак е лечима.

Сърдечни проблеми

Сърдечните проблеми са относително постоянно срещани при порчетата. Те могат да развият сърдечна непълнота поради кардиомиопатия. При тази диагноза се нарушава функционалността на сърдечния мускул. Това се следи най-много след три годишна възраст. Дирофиларията, която съставлява паразитни червеи в сърцето, също не е изключена. Симптомите, които могат да ви подскажат подобен проблем са: уязвимост, некоординираност, намаляване, затруднено дишане и кашляне. Диагностицирането се прави на база на физически проучвания от ветеринар, които включват кръвни проби, рентгенови фотоси и крадиограма.

Ако към момента нямате порче и желаете да си вземете такова, разгледайте тези разгласи за порчета.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР