Като социална мярка Германия въвежда месечна карта за целия градски

...
Като социална мярка Германия въвежда месечна карта за целия градски
Коментари Харесай

В битка с цените: Германия пусна карта за градския транспорт за 9 евро

Като обществена мярка Германия вкарва месечна карта за целия градски превоз на символичната сума от 9 евро.

Тя ще подкрепи жителите във време, в което цените на горивата непрекъснато се повишават.

Предназначена за летния интервал, картата важи единствено за юни, юли и август. Тя може да се употребява от всички - както от жителите на Германия, по този начин и от туристите, осведоми ciclovivo.com.br.

В цената на картата от 9 евро не влиза потреблението на високоскоростните влакове и тези на дълги дистанции (това са влаковете ICE, IC и CE). Може да ползвате обаче градските и междуградските влакове, трамваите, рейсовете, както и системите U-Bahn и S-Bahn.

За да добиете визия за резултата от мярката, евентуално се питате какъв брой коства по принцип билет за еднократно пътешестване в Берлин - столицата на Германия. Цената му е 3 евро.

Още в първия ден от стартирането на месечната карта в Deutsche Bahn (Германската железница) до обяд са закупени към 200 000 бройки. И в това няма нищо учудващо!

Освен в интерес на популацията, поради покачването на цените на горивата, тази стъпка на немското държавно управление има и друга задача - да накара хората да слязат от персоналните си коли и да предпочетат публичния превоз.

Не по-малко значим ще бъде и приносът в опазването на околната среда.

Сходно решение беше взето и в Лисабон, Португалия

Ако през май 2022 година хартиеният билет за градския превоз във Варна нарастна (изравнявайки се с този в София - 1.60 лева.), по същото време градската администрация на португалската столица съвсем единомислещо одобри предлагането за безвъзмезден публичен превоз за всички на възраст до 18 години, за студентите до 23 години и хората над 65 години.

Тази карта обаче, за разлика от немската, важи единствено за жителите на града. Аргументирана е още веднъж като обществена мярка и метод за декарбонизация на планетата.

Генуа - ще се трансформира ли в първия италиански град с безвъзмезден градски превоз?

Още в края на 2021 година пристанищният град Генуа даде на жителите си безвъзмездни билети за градския превоз. Мярката беше планувана със период до 31 март 2022 година, само че беше удължена с още 4 месеца.

Местните може да употребяват изцяло гратис фуникулярите всеки ден от седмицата без ограничаване във времето.

Безплатният пропуск за метрото пък важи в два времеви отрязъка: всеки ден от 10:00 до 16:00 часа и от 20:00 до 22:00 часа.

Целта, подчерва Марко Бучи, кмет на Генуа, е да се насърчи потреблението на публичния превоз в града и да се понижат въглеродните излъчвания.

Той има упоритостта градът да се трансформира в първия в Италия с безвъзмезден градски превоз.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР