Като съвсем обективен и позитивен определи мониторинговия доклад на ЕК

...
Като съвсем обективен и позитивен определи мониторинговия доклад на ЕК
Коментари Харесай

Цацаров смята, че е лъжовно да мислим, че сме приключили с корупцията

Като напълно справедлив и положителен дефинира мониторинговия отчет на Европейска комисия основният прокурор Сотир Цацаров. Той изясни падналия мониторинг по глава " Правосъдие и вътрешни работи " с реалистичната и справедлива оценка на Европейска комисия и на постигнатото от изпълнителната и правосъдната власт в страната.
" Много старания бяха оценени по достолепие – напъните на изпълнителната власт, на правосъдната власт и макар голямото политическо противопоставяне, а и такова от детайли вътре в правосъдната власт ", добави той. По думите му, това наличие на мониторинговия отчет не радва всички, само че тези, които мислят за България би трябвало да бъдат удовлетворени от това. " Известно ми е, че отчетът предизвиква и болежка в някои политически среди и измежду мои сътрудници в правосъдната палата. Не мога да им оказа помощ. Важното е, че отчетът е добър за България неприятен е за тях, само че те не мислят за България ", сподели още основният прокурор.
Той е безапелационен, че всяко утешение, че всичко е завършило във връзка с правосъдна промяна, противопоставяне на корупция и прочие и можем да живеем умерено е . " Ако живеем с това възприятие, доста скоро ще получим отрицателен резултат и ще го получим вътре от жителите ", предизвести той.
Оттук нататък, съгласно основния прокурор, би трябвало да се създадат нещата, отразени в самия мониторингов отчет и които са ангажимент на самото държавно управление. Като ангажимент на държавното управление са посочени промените в Закона за правосъдната власт, които касаят анулация на задължението за обявление на участието на магистрати и анулацията на член 230 от Закона за правосъдната власт, което дава опция за премахване, т.е. приравняване режима за премахване при наказателно гонене на магистратите с всички български жители, а не специфичен ред за тях, уточни Цацаров. Другото, което би трябвало да се направи, продължи той - е запитване, което към този момент е отправено да Венецианската комисия, решение, т.е. акт на Венецианската комисия като ангажимент и съблюдаване на уговорката, който българското държавно управление е поело – да се съобрази с рекомендациите на Венецианската комисия във връзка с отговорността на основен прокурор и " тримата огромни " в сходство с наредбите на българската Конституция “.
Цацаров акцентира, че би трябвало всички промени в законодателната уредба да бъдат съобразени с два съществени параметъра – мнението на Венецианската комисия и конституционната уредба в България. " Защото с цел да се направи нещо, то би трябвало да дава отговор на наредбите на Конституцията ", разясни той. " Изменения в закона при всички случаи ще има, тъй като България е поела избрани задължения и осъществяването на тези задължения малко или доста прозира в текста на мониторинговия отчет ", безапелационен е той и изрази вяра, че това ще бъде направено и че е за положително. Всяко утешение е нездравословно, то ще ни върне години обратно, уверен е Цацаров.
Коментирайки дали правосъдната власт е давеща се, във връзка перифразирането на Илф и Петров от ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов, основният прокурор съобщи: " Той го перифразира предвид на това, че делото за избавяне на давещите се е дело на самите давещи се. Аз ще го кажа по този начин: в случай че той се усеща давещ се – ОК, аз персонално не се усещам подобен ".
Изборът на нов основен прокурор
Помолен да разяснява напрежението в обществото към избора на обвинител № 1, Цацаров изрично съобщи: " " Аз персонално нямам никакво напрежение " и разяснява, че е основано изкуствено напрежение. " Малко или доста митингите се свързват и с опити за политически напън ", означи той. Запитан дали има политически напън в избора на основен прокурор, Цацаров съобщи: " Най-най-първите митинги, когато бе открита процедурата един политически водач сподели в прав текст, че това е политически напън и той се споделя Христо Иванов - затова отговорът е позитивен, аз имам вяра на неговата преценка ".
Помолен да разяснява апелите на Росен Плевнелиев президентът Радев да не подписва за назначението на Гешев, Цацаров съобщи, че не приема този апел. " За мен сходно изявление е извънредно недопустимо ", разяснява той.
.
Пояснявайки за какво Гешев е единствена кандидатура, Цацаров съобщи, че кандидатурата е препоръчана от прокурорската гилдия, тъй като решила, че кандидатурата ще бъде професионална. " Има право и правосъдният министър да издигне кандидатура. Ако беше издигнал, несъмнено щяхте да питате за какво изпълнителната власт се намесва в правосъдната ", добави той. Според него не се случва нищо извънредно, случва се написаното в закона. " Случва се това, което бе написано в Закона за правосъдната власт по предложение на господин Христо Иванов, когато той беше министър (бел. ред. - припомнете си за какво Иванов подаде оставка тъкмо след приемането на тези промени в този материал). Следователно, някак си ми се коства много неестествено да протестираш по процедура, която си предложил ти самият. Искахме промяна. Ето я промяната. Това се случва по тези правила ", акцентира Цацаров.
Купуването на гласове

Прокуратурата организира следствия за пазаруване на гласове и в други общини, с изключение на Несебър и. Това заяви основният прокурор Сотир Цацаров.
" Купуването на гласове е закононарушение. Нашият отговор на това масирано пазаруване на гласове, което сме открили на територията на община Несебър е подхванатото следствие ", съобщи Цацаров. Той е безапелационен: " Ние не вършим нищо извънредно, упражняваме пълномощията си по закон ".
Главният прокурор разясни, че Изборният кодекс дава опция на прокуратурата да повдигне обвиняване единствено, в случай че имаме позволение от ЦИК. " Такова позволение имаме. Изборният кодекс ни дава право да задържаме единствено в случай че имаме позволение от ЦИК. Имаме и такова позволение във връзка с всички лица от това произвеждане, които имат качеството на претенденти за кметове и претенденти за общински съветници ", уточни Цацаров. Той означи, че разрешението за задържане е позволение " за това ние да упражним пълномощията на прокуратурата за задържане за период до 72 часа ". Така или другояче задържането ще бъде претендирано пред съд, а крайното решение ще е на съда. " Разрешението за задържане не значи непрекъсната мярка, то значи позволение да ги задържим до 72 часа и да ги изпратим на съд ", акцентира обвинител № 1.
Той означи, че подхванатите дейности от прокуратурата в община Несебър не заличават качеството на претендентите за локалния избор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР