Като пряк участник и свидетел на случилото се, ще кажа,

...
Като пряк участник и свидетел на случилото се, ще кажа,
Коментари Харесай

Митрополит Киприан: Посещението на папа Франциск премина позитивно и за двете страни

Като директен участник и очевидец на случилото се, ще кажа, че посрещането на папа Франциск в Св. Синод на БПЦ, въпреки и несъмнено като " протоколно " , беше изпълнено с дух на съгласие, приемливост и диалогичност.

Това се споделя в изказване на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан във връзка визитата на Негово Светейшество папа Франциск, публикувано от пресцентъра на Старозагорската митрополия.
 Папата към Борисов: Сейте положително!
Папата към Борисов: Сейте положително!

Папата останал удовлетворен, тъй като българите били здрав народ

Припомняме, че Светият Отец направи Апостолическо посещаване у нас.

Твърдо мога да заявя, че това наше положително посрещане беше ясно забелязано и оценено.

След срещата, до края на пребиваването си в България, а ще прибавя, и по време на визитата си в Република Северна Македония, той даде задоволително ясни послания за доброжелателното му отношение към родната ни Църква и народа ни. Не беше официална изключително позитивната оценка, която папата даде за смисъла на извънредно богатата и вековна българска просвета. Как да не оценим и думите му, казани за делото на Светите братя Кирил и Методий, както и това, че то е съхранено от нашите предци и майки, деца на Майка България?, се споделя още в изказването.

Митрополитът к оментира и рецензиите към БПЦ, които бяха отправени по вре ме на визитата на папата.
 НСО благодари на българите за възпитанието им по време на визитата на папата
НСО благодари на българите за възпитанието им по време на визитата на папата

Службата изрази признателност и към медиите за професионализма им

Част от народопсихологията ни е не да се вглеждаме в позитивното и значимото, а да придаваме особена тежест на отрицателни, делнични и преходни нюанси. Някои даже ги откриват и там, където ги няма, не скрива той.

Какво да кажа на създателите, които тези дни видяха " боязън " в Св. Синод на БПЦ-БП от визитата на папа Франциск? Част от тях твърдяха, че този " боязън " обгръща надали не всички членове на БПЦ-БП.

Нелепостта на сходни изказвания, генерирани от хора, които най-малкото не познават личната си история, с цел да не диря друго определение, е повече от явна. Ще прибавя, че не толкоз от дълго време с думите на Спасителя " Да не се смущават сърцата ви, вярвайте в Бога и в Мене вярвайте! " /Йоан 14:1/ единствено в Старозагорска епархия девет свещеници дават живота си за вярата, а над тридесет са измъчвани, затворени и изпратени в лагери за години. Могли са да го избегнат, в случай че откажат сана си, напомня Киприан.

Каноните са ясни, от личната ни воля зависи да ги съблюдаваме или не. Това не е назадничавост и схоластичност, а жива истина, която ни съхранява като народ и дух, се споделя още в позицията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР