Като причини се посочват упреците и обвиненията между различните партииДесноцентристката

...
Като причини се посочват упреците и обвиненията между различните партииДесноцентристката
Коментари Харесай

Немският печат: Съставянето на стабилно правителство в България изглежда като трудна задача

Като аргументи се показват упреците и обвиняванията сред другите партии

Десноцентристката партия ГЕРБ, водена от някогашния министър председател Бойко Борисов, побеждава на предварителните парламентарни избори в България. Въпреки това съставянето на ново и устойчиво държавно управление наподобява като сложен за разпореждане пъзел, означават вестниците в Германия. Като главен проблем се явяват сложните обединения сред партиите, които влизат в Народното събрание, предава. 

Българските жители бяха призовани да дадат своя глас за четвърти път за последните 18 месеца, написа в. " Франкфуртер алгемайне цайтунг " (ФАЦ) и акцентира основната съгласно него причина за разпадането на последното държавно управление – казуса с влизането на Република Северна Македония в Европейски Съюз. Според изданието изборите са свързани и с въпроса дали страната ни " се отдалечава от Запада и се доближава към Путин ". Ако това е по този начин, партията, която печели изборите, би била " Газпром " и въпреки името ѝ да не попада в бюлетината, тя желае да има доближени в ръководството на България. Твърдението, несъмнено, се смята за пресилено, поради обстоятелството, че България няма упоритости да напуща НАТО и Европейски Съюз. Но поради историческите и езиковите връзки с Русия е противоречиво до каква степен България би трябвало да се отдалечи от Москва, счита ФАЦ.

Според вестника някогашният министър председател Кирил Петков се отличава като единствения, който отделя България от въздействието на Русия. Вестникът напомня по какъв начин неговото държавно управление разгласи 70 съветски дипломати за личност нон грата. Експерти плануват нови избори при започване на 2023 година предвид сложното и даже нереалистичното съдействие сред партиите, които влизат в Народното събрание.

Директорът на българския офис на Фондация " Конрад Аденауер " – Торстен Гайслер – не изключва опцията България да поеме и по пътя към президентска република и загатва за референдума по този въпрос, за който от " ИТН " упорстват. Анализатори във фондацията приказват за превръщането на президента в център на властта.

Най-голямото немско национално издание – " Зюддойче цайтунг " – също е скептично що се отнася до вероятността за образуване на устойчиво ръководство. Като аргументи се показват упреците и обвиняванията сред другите партии, които изключват вероятно съдействие в най-бедната страна в Европейски Съюз. Бившият министър-председател Кирил Петков съобщи, че " в този момент ГЕРБ има отговорността да образува коалиция и да ръководи страната ". Коментират се също ниската изборна интензивност и повторното влизане на проруската и националистическа партия " Възраждане " – този път с 11% от гласовете.

" Зюддойче цайтунг " напомня и акциите на двете водещи партии – ГЕРБ и " Продължаваме промяната ". Фокусът на първата падаше върху битката с инфлацията и курса на България към еврото, до момента в който партията, водена от Кирил Петков, се концентрираше върху намаляването на корупцията. Все отново енергийната рецесия и последствията от войната сред Русия и Украйна се оказаха водещи при избора на българските жители, обобщава немското издание.

" Велт " напомня, че държавното управление на Бойко Борисов бе свалено през април 2021 година най-вече поради упреците в корупция, а по-късно с избор на съмнение завърши и ръководството на Кирил Петков. Според него обаче виновността за свалянето му от власт се крие в Москва.

Вестник " Велт " написа още, че проблемите на жителите се показват във високите цени и тежките последствия, които донесе войната в Украйна.

Вестник " Тагесшпигел " също отбелязва, че изборите са били доминирани от проблемите с войната и доставките на газ. Вестникът прави съпоставяне сред Бойко Борисов и съперника му Кирил Петков. Лидерът на ГЕРБ пробва да резервира положителните си връзки както с Европейския съюз, по този начин и с Русия и Турция, до момента в който лидерът на " Продължаваме промяната " изявява ясни проатлантичски хрумвания и възгледи, написа " Тагесшпигел ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР